Att som i dag behöva ta längre steg i korridoren, bädda snabbare, trösta lite raskare, byta fler blöjor, ta ett extrapass, dricka kaffet i bilen, ha fler delade turer och så vidare är inte effektivt, skriver företrädare för Kommunal.
Att som i dag behöva ta längre steg i korridoren, bädda snabbare, trösta lite raskare, byta fler blöjor, ta ett extrapass, dricka kaffet i bilen, ha fler delade turer och så vidare är inte effektivt, skriver företrädare för Kommunal. Bild: Bertil Ericson / TT

Nu är det dags att effektivisera välfärden

Att som i dag behöva ta längre steg i korridoren, bädda snabbare, trösta lite raskare, byta fler blöjor, ta ett extrapass, dricka kaffet i bilen, ha fler delade turer och så vidare är inte effektivt, skriver företrädare för Kommunal.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationHalland|

Sju av tio medlemmar i Kommunal oroar sig för att inte orka jobba fram till pensionen. Det borde vara en siffra som oroar de flesta. Det är en tydlig signal att välfärden och dess yrkesskickliga medarbetare inte har de förutsättningar som behövs för en livskraftig bransch. Det här måste vi ändra på. Årets avtalsrörelse är ett gyllene tillfälle för arbetsgivarna att visa att de vill att välfärden ska vara attraktiv att jobba i.

Att som i dag behöva ta längre steg i korridoren, bädda snabbare, trösta lite raskare, byta fler blöjor, ta ett extrapass, dricka kaffet i bilen, ha fler delade turer och så vidare är inte effektivt. Men konstigt nog är detta alltid arbetsgivarnas lösningar och det visar att arbetsgivarna inte vet vad effektivisering egentligen betyder.

ANNONS

En effektivare välfärd skapas i stället av trygga jobb, fler kollegor, möjlighet till återhämtning, en lön att leva på – helt enkelt villkor som gör att fler stannar kvar hela yrkeslivet och att fler tillkommer.

Kommunal kräver därför bland annat högre lön och bättre arbetstider i årets avtalsförhandling. Målet är att de yrkesskickliga medlemmar som får bland annat vården, skolan och omsorgen att fungera, ska få det bättre på jobbet och bättre förutsättningar att göra ett bra jobb.

För det är bara om vi lyckas få ordning på de anställdas arbetstider, arbetsmiljö och löner som vi kan vända utvecklingen inom välfärdssektorn. Och detta är i sin tur en förutsättning för att kunna skapa den kontinuitet och kvalitet som krävs för att kunna möta medborgarnas behov av välfärd – i dag och i morgon. Vi förutsätter därför att SKR kommer att gå oss till mötes i årets avtalsförhandlingar och bidrar till att göra dessa jobb attraktiva med goda arbetsvillkor.

Malin Ragnegård

förbundsordförande, Kommunal

Christina Johansson

avdelningsordförande Sydväst

Carina Gardevall

sektionsordförande Barn, ungdom, service Jönköping

Darik Wardh

sektionsordförande Höglandet Regionen

Camilla Gustafsson

sektionsordförande Hylte

Elisabeth Walfridsson

sektionsordförande Vaggeryd/Värnamo

Elisabeth Axell

sektionsordförande Varberg Regionen

Anne Sjölund

ANNONS

sektionsordförande Varberg

Maybritt Reljanovic

sektionsordförande Gislaved/Gnosjö

Anneli Sjölin

sektionsordförande Barn/teknik Halmstad

Anette Karlsson

sektionsordförande Vetlanda/Sävsjö

Camilla Yngvesson

sektionsordförande Habo/Mullsjö

Diana Larsson

sektionsordförande Vård & omsorg Halmstad

Jeanette Örenmark

sektionsordförande Laholm

Maria Jörmalm Andersson

sektionsordförande Falkenberg

Petra Mattlin

sektionsordförande Vård & omsorg Jönköping

Ann Hansson

sektionsordförande Eksjö

Åsa Fridlund

sektionsordförande Tranås/Aneby

Mathias Johansson

sektionsordförande Nässjö

Carina Sjögren

sektionsordförande Jönköping/Värnamo region

Charlotte Karlsson

sektionsordförande Halmstad regionen

ANNONS