Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och sveriges statsminister, Ulf Kristersson, höll gemensam presskonferens i, Turkiet den 8 november.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och sveriges statsminister, Ulf Kristersson, höll gemensam presskonferens i, Turkiet den 8 november. Bild: Burhan Ozbilici

Nato till varje pris?

Turkiets vänskapliga relationer till Ryssland och starka stöd till IS verkar inte ses som problematiska.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationHalland||

Sveriges nya regering tar avstånd från kurdiska milisen YPG och den politiska grenen PYD och vips, nu gäller Turkiets ordning även här.

– Vi tycker att det finns en tvivelaktighet och problematik när det gäller dem som skadar vårt förhållande till Turkiet, säger Billström i Ekots lördagsintervju.

Turkiets vänskapliga relationer till Ryssland och starka stöd till IS verkar inte ses som problematiska. Att förhållandet till mer demokratiska stater kan påverkas negativt av regeringens kursändring diskuteras heller inte.

Kurdiska milisen YPG har länge varit Natos (!) och USA:s allierade i kampen mot IS i Syrien. Kurderna där har betalat dyrt för denna kamp som även Sverige stött. De slåss fortfarande mot IS och det ska vi vara tacksamma för.

ANNONS

Turkiet utmärker sig för att bryta mot demokrati och mänskliga rättigheter; varje kurd ses där som en potentiell terrorist. Det finns kurdiska flyktingar bland oss, även här i Halland. Kan de känna sig säkra på att Sverige inte anammar Turkiets synsätt i nästa led?

Den urspårade politiken ställer viktiga frågor: Är medlemskap i Nato värt vilket pris som helst? Är medlemskap i en militärallians rätt väg mot fred? Ett beslut kommer att påverka Sverige för mycket lång tid framåt – varför så bråttom? Är det dags att nu dra tillbaka Nato-ansökan?

Vart är vi på väg?

ANNONS