Antalet ansökningar har i år kraftigt ökat till de ferieanställningar för ungdomar som vi erbjuder i kommunen, skriver insändarskribenterna.
Antalet ansökningar har i år kraftigt ökat till de ferieanställningar för ungdomar som vi erbjuder i kommunen, skriver insändarskribenterna. Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT

När ungdomsarbetslösheten ökar svarar vi med att växla upp kommunens feriejobb

Konkret avser vi besluta att öka antal ferieanställningar i sommar med 150 procent.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationVarberg|

Vi vet hur viktigt det är med en god start i arbetslivet, att få in en fot på arbetsmarknaden och få det där första jobbet. Det är viktigt både för självutveckling och erfarenhet liksom för CV:et. Vi ser nu hur lågkonjunkturen greppat sitt tag om ekonomin och arbetsmarknaden vilket slår särskilt mot våra ungdomar i Varberg som verkligen behöver det första sommarjobbet. Detta kan vi se tydligt i antalet ansökningar som i år kraftigt ökat till de ferieanställningar för ungdomar som vi erbjuder i kommunen. Men behovet syns även i att ungdomsarbetslösheten ökar i Varbergs kommun. Då känns det självklart för oss i Varbergsalliansen att agera och prioritera våra resurser.

ANNONS

Därför föreslår vi i dag att arbetsutskottet i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden ska besluta att utöka antalet ferieanställningar. Detta blir vad vi kan kalla en ”vårändringsbudget” för utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden. Konkret avser vi besluta att öka antal ferieanställningar i sommar med 150 procent genom att skjuta till ytterligare 1,5 miljoner kronor till nuvarande budget på 1 miljon kronor. Detta innebär en ökning av antalet feriejobb från cirka 80 stycken till totalt 200.

De flesta ferieanställningar som vi erbjuder i kommunen är inom vård och omsorg samt förskola. Detta är viktiga välfärdsyrken som vi därutöver hoppas ungdomarna ska fatta intresse för och vilja arbeta inom i framtiden.

Vi bygger Varberg starkt för framtiden och framtiden börjar alltid med de unga. Vi önskar alla ferieanställda en givande och trevlig sommar i kommunen!

För Varbergsalliansen i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden,

Filip Zackrisson (L)

ordförande

Adam Havasi (M)

Axel Sundström (SD)

Niclas Zander (KD)

ANNONS