Klimatet kan räddas genom fortsatt utbyggnad av energi från sol, vind och vatten, skriver insändarskribenten.
Klimatet kan räddas genom fortsatt utbyggnad av energi från sol, vind och vatten, skriver insändarskribenten. Bild: Annika Byrde

Miljöpartiet bluffar inte

Nyligen var jag på besök på Ringhals. Där framgick med stor tydlighet hur farlig kärnkraften med dess radioaktiva strålning anses vara.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationHalland|

Svar

på ”Gå inte på MP:s klimatbluff”

Signaturen Lars A anklagar Miljöpartiet för att bluffa vad gäller klimatpolitiken. Bluffen skulle bestå i att partiet vill motverka pågående klimatförändringar samtidigt som det vill avveckla kärnkraften. Det här är ingen bluff utan en logisk och väl genomtänkt politik. Klimatet kan räddas genom fortsatt utbyggnad av energi från sol, vind och vatten, och el kan lagras genom utbyggnad av batterier, som ger den erforderliga balansen i kraftnätet.

1980 hölls en folkomröstning om kärnkraften. Den i stort sett enda frågan gällde kärnkraftens säkerhet, och det efterföljande beslutet blev att kärnkraften skulle avvecklas. Nyligen var jag på besök på Ringhals. Där framgick med stor tydlighet hur farlig kärnkraften med dess radioaktiva strålning anses vara. Kontrollen var rigorös, lika hård som på flygplatser, och på flera ställen fanns mätare som mätte strålningen. Boende i Ringhals omgivningar vet också att faran tas på största allvar genom utdelning av jod-tabletter och speciella radio-apparater för larm.

ANNONS

Det känns bra att ansvariga tar riskerna på stort allvar, eftersom mänsklig hantering (Tjernobyl, Harrisburg), naturkatastrofer (Fukushima), terrordåd och krig kan utlösa en katastrof. Sårbarheten av att ha några få ställen för elproduktion jämfört med att elen produceras utspridd över både land och hav talas det inte om. Inte heller om var och hur det utbrända kärnbränslet ska slutförvaras.

Nils Svensson (MP)

Miljöpartiet Varberg

ANNONS