Låntagare knäar under räntor som kunde varit lägre, om banken inte strävat efter den totala vinstmaximeringen, skriver insändarskribenten.
Låntagare knäar under räntor som kunde varit lägre, om banken inte strävat efter den totala vinstmaximeringen, skriver insändarskribenten. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Miljonregn – för vem?

Banken behöver inte slå vinstrekord när kunderna knäar under knäar under tuffa ekonomiska villkor.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationFalkenberg|

Apropå

artikeln ”Här är föreningarna som får dela på miljonregnet från Falkenbergs sparbank” och ”Så stor vinst gör Falkenbergs sparbank”

Så slår jag upp HN och läser om Falkenbergs sparbanks miljonregn över föreningar som ansökt om att få medel från Framtidsbanken. Miljonregnet tycks vara totalt knappt fyra miljoner som banken delar ut till föreningar under 2023. Några dagar tidigare berättade HN om att Falkenbergs sparbank gjort rekordvinst 2023; 300 miljoner i vinst, men 320 miljoner i räntenetto, skillnaden mellan bankens in- och utlåning. Framtidsbankens utdelning motsvarar alltså cirka 1,3% av bankens vinst. Det känns som att Falkenbergs sparbank genom Framtidsbanken ägnar sig åt greedwashing, dvs skapar en snygg fasad, man framstår som en god givmild samhällsaktör, samtidigt som låntagare knäar under räntor som kunde varit lägre, om banken inte strävat efter den totala vinstmaximeringen.

ANNONS

Dessutom nämner HN att de anställda på banken får i genomsnitt drygt 40 000 kronor i bonus. De har säkert gjort ett habilt jobb, men hur svårt kan det vara när i stort sett hela vinsten beror på Riksbankens höjningar av styrräntan? Nej, Falkenbergs sparbank; fortsätt gärna med Framtidsbanken, men ni skulle också kunna ha råd med att ha lägre räntor för era lånekunder. Ni behöver inte slå vinstrekord kvartal efter kvartal när era kunder i många fall knäar under tuffa ekonomiska villkor. Och ni har varit mycket delaktiga själva i utlåningen av pengarna. En sak är att vara ekonomiskt klok. Men det är en annan sak att vara girig. Och jag tycker att bankerna är giriga när de i svåra tider slår vinstrekord kvartal efter kvartal.

Jag betalar kalaset

LÄS MER:Här är föreningarna som får dela på miljonregnet från Falkenbergs sparbank

LÄS MER:Så stor vinst gör Falkenbergs sparbank

ANNONS