Den elektroniska nyckeln är inte bara en önskepryl för kriminella, den strider dessutom mot svensk och europeisk lagstiftning om den personliga integriteten, skriver insändarskribenten.
Den elektroniska nyckeln är inte bara en önskepryl för kriminella, den strider dessutom mot svensk och europeisk lagstiftning om den personliga integriteten, skriver insändarskribenten. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Matleverans med elektronisk nyckel hotar integriteten

”Plötsligt står det en vilt främmande karl i ditt hem.”

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationVarberg||

Tänk dig att du ligger sjuk sedan ett par dagar när det ringer på dörren. Du orkar inte gå upp. Plötsligt står det en vilt främmande karl i ditt hem, som börjar hiva in kartonger i kyl och frys.

Svaret på din fråga hur han kom in, är: ”Har nyckel till din lägenhet. Elektronisk.”

Detta håller på att bli verklighet i Varberg för dem som har hemtjänst och accepterat kommunens erbjudande, att få veckans mat hemkörd – kyld, fryst eller torr – av en grupp matföretag i Göteborg, som lagt lägsta pris i en upphandling Varberg gjort.

Beställning ska göras digitalt. Hur många äldre klarar det? Det är som att mana en icke-simkunnig att crawla över Engelska Kanalen.

ANNONS

I stället förutsätts hemtjänsten hjälpa/lära de äldre. Samt ta hand om och förvara icke avlämnade leveranser. När då och var då? Underbemanningen är påtaglig, vikarieutgifterna oacceptabla, lokaler saknas. Och beställningen går inte att ändra.

Den elektroniska nyckeln är inte bara en önskepryl för kriminella, den strider dessutom mot svensk och europeisk lagstiftning om den personliga integriteten. Ett fall för JO.

Hela idén, som klubbades 2022, är ett praktexempel på en skrivbordsprodukt utan kontakt med verkligheten, det vill säga hemtjänst och pensionärer. Man har således ”spänt kärran framför hästen”. Säkert i tro på egen välmening. Men vägen till helvetet är, som bekant, stensatt med goda föresatser.

Lars Lindh

Varberg

ANNONS