S anser att det mest ansvarsfulla för Sverige är att vi återigen samlas i en bred politisk överenskommelse om landets energisystem, vilket näringslivet och investerare starkt efterfrågar, skriver Jeanett Qvist (S) och Adnan Dibrani (S).
S anser att det mest ansvarsfulla för Sverige är att vi återigen samlas i en bred politisk överenskommelse om landets energisystem, vilket näringslivet och investerare starkt efterfrågar, skriver Jeanett Qvist (S) och Adnan Dibrani (S). Bild: Annika Karlbom

M borde ta ansvar för en hållbar energipolitik!

S anser att det mest ansvarsfulla för Sverige är att vi återigen samlas i en bred politisk överenskommelse om landets energisystem.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationHalland|

Svar

på ”Svenska kärnkraftskommuner visar vägen”

Som vanligt försöker Moderaterna, nu Jörgen Warborn och Ann-Charlotte Stenkil, att utmåla oss socialdemokrater som tillväxtfientliga och för att ha avvecklat kärnkraften. Trots att de vet att Vattenfall beslutade av affärsmässiga skäl att stänga Ringhals 1 och 2 och att S alltid slår vakt om den svenska industrin. Nu gör de ett desperat försök att göra frågan om mer kärnkraft till EU-politik, trots att varje land självständigt beslutar om sin energimix, vilket i alla fall S står bakom.

Vi är helt överens om att Sverige behöver minst fördubbla elproduktionen för att klara av att ställa om samhället. Men att låta omställningen helt bero på mer kärnkraft och ställa olika energislag emot varandra, som M gärna gör, är inte det Sverige behöver nu. Vi behöver alla energislag och snabbast och billigast att få på plats är mer sol- och vindkraft. Ny kärnkraft behövs också men dröjer minst tio år, vilket vår industri och omställning inte kan vänta på.

ANNONS

S anser att det mest ansvarsfulla för Sverige är att vi återigen samlas i en bred politisk överenskommelse om landets energisystem, vilket näringslivet och investerare starkt efterfrågar! Att bygga ny kärnkraft innebär mycket stora investeringar och många avgörande frågor kvarstår. Därför krävs och efterfrågas långsiktiga och hållbara politiska garantier som överlever inte bara ett utan flera val. Trots detta väljer M att säga nej till en ny blocköverskridande energiöverenskommelse. Det är inte att ta ansvar.

Moderaterna skryter också om att de tar ”sjumilakliv” mot ny kärnkraft när sanningen är att Sverige i EU har lovat kortare tillståndsprocesser men i praktiken levererar regeringen ingenting. Om M menar allvar med att vilja bygga kärnkraft och ge landet möjlighet att klara av klimatomställningen så skulle de inte skriva debattartiklar som utmålar socialdemokrater som motståndare – utan i stället inleda riktiga blocköverskridande energisamtal. Det är att ta ansvar.

Adnan Dibrani (S)

riksdagsledamot och kandidat till EU-parlamentet

Jeanette Qvist (S)

kommunalråd i opposition i Varberg

LÄS MER:Svenska kärnkraftskommunerna visar vägen för framtidens elförsörjning

ANNONS