Låt oss prata om hur vår politik skiljer sig åt och argumentera seriöst och balanserat,, skriver Jeanette Qvist (S).
Låt oss prata om hur vår politik skiljer sig åt och argumentera seriöst och balanserat,, skriver Jeanette Qvist (S). Bild: DGP dickgillberg.se

Lotta, låt oss resonera klokt tillsammans för Varbergs bästa!

I många år har S valt att satsa betydligt mer till omsorgen och skolan än vad Moderaterna gjort.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationVarberg||

Svar

på ”Nu Jeanette får du väl ändå ge dig!”

Lotta Stenkil (M), Varbergsalliansens ledare, låt oss resonera klokt om hur skola, omsorg och välfärden bäst ska utvecklas nu och i framtiden. Låt oss prata om hur vår politik skiljer sig åt och argumentera seriöst och balanserat, utan anklagelser om populism och falskhet när jag beskriver hur vi Socialdemokrater ser på kommunens framtid och utmaningar och vilka vägval vi tror är bäst för Varberg.

I många år har S valt att satsa betydligt mer till omsorgen och skolan än vad Moderaterna gjort. Helt i linje med vår politiska vilja att öka grundbemanningen i skola och omsorg och ge personal och barn/äldre bättre förutsättningar. Inför budget 2023 vände vi verkligen fickorna ut och in för att ge mer pengar till välfärden och lyckades ge ut fem miljoner mer än er budget. Att det inte räcker är jag helt överens om.

ANNONS

Ditt val har varit budgetar som pressat bland annat socialnämnden så hårt att stängningar av fungerande verksamheter blivit resultatet, senast Fogdevägen, och orsakat en arbetsmiljö som lett till höga sjukskrivningar och pressad personal. Det kunde du bemött och speciellt med tanke på att du de senaste tre åren insett vid årets slut att era budgetar varit för snäva och gått med på att avskriva socialnämndens underskott. För mig är det i alla fall en tydlig signal om att era budgetar inte varit realistiska från början.

Jag får också till mig att det är tufft ekonomiskt i förskola och skola. I HN den 18 februari beskrevs hur flera skolor ser med oro på ekonomin inför höstterminen och att tjänster inom skola och fritids måste tas bort och visstidsanställningar inte förlängas (läs samverkansprotokollen). Det kommer bli än mer ansträngt de kommande åren med ett stort behov av att bygga nya förskolor och skolor som kommer ge ökade hyror. Det är vårt gemensamma ansvar att finna en hållbar väg för att lösa detta och socialnämndens svåra sits. För mig är inte uppsägningar och nedskärningar den väg S tänker välja för Varberg. Vilket är ditt och SD, L och KD:s vägval?

Jeanette Qvist (S)

ANNONS

kommunalråd i opposition

ANNONS