På min skola läser vi en skönlitterär bok en gång i veckan, jag tycker att alla skolor ska göra på detta vis, skriver insändarskribenten.
På min skola läser vi en skönlitterär bok en gång i veckan, jag tycker att alla skolor ska göra på detta vis, skriver insändarskribenten. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Låt oss läsa mer i skolan

Att läsa skönlitterära böcker ökar ordförrådet och ger flera andra fördelar.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationHalland||

Läsningen bland alla åldrar har minskat. Detta tycker jag är väldigt tråkigt, eftersom läsning är så viktigt för en. Självklart förstår jag om man har mycket att göra på fritiden, vilket leder till att man inte hinner läsa. Men det är därför jag tycker att man ska läsa mer böcker i skolan. Då menar jag skönlitterära böcker, och inte faktaböcker. På min skola läser vi en skönlitterär bok en gång i veckan, jag tycker att alla skolor ska göra på detta vis!

För det första så visar forskning att det är stor skillnad på människors ordförråd om de läst regelbundet som unga, än om de inte har gjort det. En sjuåring har cirka 5 000-7 000 ord i sitt ordförråd. En sjuttonåring som har läst, har cirka 50 000-70 000 ord i sitt ordförråd. Medan en sjuttonåring som inte har läst, bara har 15 000-17 000 ord. Ni hör själva vilken stor skillnad det är! En vuxen behöver minst 50 000 ord i sitt ordförråd endast för deras dagliga liv. Om det inte visar hur viktigt läsning är, vet jag inte vad som gör det.

ANNONS

För det andra så blir hjärnan starkare av att läsa, precis som att din kropp blir starkare av idrotten i skolan. När hjärnan är starkare så blir till exempel ditt minne mycket bättre. Och om man även fortsätter att läsa regelbundet i vuxen ålder, så behåller hjärnan sin styrka när man blir äldre.

För det tredje så hjälper läsning mot stress. Många barn känner mycket stress i skolan, ofta på grund av prov och inlämningar. Om man då hade tagit en lektion i veckan till att läsa, är jag säker på att man hade sett en förändring bland elevernas mående och stress.

Nu finns det säkert folk som tycker att läsning är tråkigt, och att det hade gjort skolan ännu tråkigare. Men då undrar jag om ni faktiskt har försökt att hitta en bok ni verkligen älskar? Det kanske kan kännas svårt att hitta en genre eller bok man tycker om, men det är verkligen värt det när man väl gör det. Om man har svårt med läsning, kan man lyssna på en bok, det ger i princip samma förmåner som om man hade läst.

Edith, 13 år

ANNONS