Kravmärkta varor måste bli billigare!

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
|

Miljö. Krav är en svensk miljömärkning som tyder på att livsmedlet har en bra ekologisk grund genom ansvarsområden i djuromsorg, klimatpåverkan och hälsa. Att välja att köpa kravmärkt gör att bönder får bättre arbetsförhållanden, djuren lever ett bättre liv, grödor odlas utan bekämpningsmedel eller konstgödsel och det finns inga tillsatser i mat som olika e-ämnen.

Många köper kravmärkt någon gång ibland för att vara med och bidra till en bra miljö, men priset är orsaken till att det inte fungerar att leva på kravmärkta varor. Jag kan förstå hur vissa tänker att det är en självklarhet att det ska kunna vara dyrare med tanke på hur väl varorna är omhändertagna, men enligt tidningen Dagens ETC är skillnaden väldigt stor då vissa varor kan bli tre gånger så dyra.

ANNONS

2009 funderade regeringen på möjligheten att sänka momsen på kravmärkta varor till en lägre nivå än vanlig mat, men finansdepartementet ansåg att det inte var aktuellt att se det som ett problem som de borde satsa på då det fanns andra problem som var större. Detta har jag full förståelse för, men jag tycker att det borde lämnas in som ett förslag igen med tanke på att det är fler och fler som köper kravmärkta varor i dag är någonsin förut.

Signe

ANNONS