Pinocchiostatyn av konstnären Jim Dine är ett konstverk som väckte debatt när det uppfördes i Borås 2008.
Pinocchiostatyn av konstnären Jim Dine är ett konstverk som väckte debatt när det uppfördes i Borås 2008. Bild: ADAM IHSE / TT

Konst kan vara ett sätt att väcka debatt

Vem avgör vad som provocerande? Och varför vill de inte bli provocerade?

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationVarberg|
|

Svar

på ”Bygg en Jimmie Åkesson-staty i Västerport

Totalitära ideologier har alltid använt konsten för att konstruera nationell identitet, styra över medborgarnas konstsyn och deras moral. Här ser vi SD i ett försök att leda oss in på den vägen. Hellsborn skriver att det "är rimligt att den offentligt finansierade konsten är positiv och till glädje för kommunens innevånare" och slår fast att konsten inte får vara provocerande. Han menar att de som förespråkar konstens frihet bara vill provocera andra än sig själva. Men vem är det som ska avgöra vad som är provocerande? Och varför vill de inte bli provocerade? Syftet med att konsten provocerar är ju att väcka debatt och skapa eftertanke hos betraktaren, att ge betraktaren en upplevelse av konstnärens tankar och känslor för att bättre förstå världen. Att använda konsten som medium vid samhällskritik är ett effektivt sätt att framföra sina åsikter. Den ideologi som vill inskränka yttrandefriheten vill ha kontroll över konsten, i synnerhet den offentliga. Jag menar att SD:s motion i kommunfullmäktige har just det syftet, att med ett steg i taget normalisera sin högerextrema ideologi. Inte att ge invånarna positiva och glada konstupplevelser.

ANNONS

Det handlar om att ta kontroll över andra människors kulturupplevelser så att alla anpassar sig till deras konstruerade nationella identitet. De vill få människor att tro att vänstern i egentligen är elitistiskt, och ta sig själva monopol på att uttala sig för ”vanligt folks” räkning. Men det är ju snarare SD som underskattar människors förstånd när de levererar sina enkla lösningar på komplicerade samhällsproblem – ut med invandrarna så löser sig allt!

Vi kan dra paralleller till historiska auktoritära och totalitära regimer, deras ideologier, hur de kom till makten och hur de behöll den. Vi kan titta på nutida händelseförlopp och se tecken på framväxande totalitarism, hur de steg för steg tar över debattrummet. Så har några av SD:s favoritämnen blivit de mest debatterade under senare år; invandring och invandrares kriminalitet, Och vi andra har hakat på, följt deras vilja och deltagit i debatten med liv och lust så att de verkliga samhälleliga problemen kommit i skymundan. Välfärden har underfinansierats, monterats ner och sålts ut, klyftorna i samhället har ökat och SD vill få landets innevånare att tro att det är invandrarnas fel. När det i verkligheten rör sig om politiska beslut som hade kunnat vara annorlunda om man röstat på de partier som vill bevara välfärden och göra samhället helt igen.

ANNONS

Ingela Svenson (V)

Ordförande i Vänsterpartiet, Varberg

ANNONS