Gullig? Katten är ett rovdjur med jaktinstinkt, det vill skribenten påminna  oss om.
Gullig? Katten är ett rovdjur med jaktinstinkt, det vill skribenten påminna oss om.

Katten är ett rovdjur och ingenting man gullar med

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
|

Jag är inte det minsta imponerad av att sommarkatten får följa med hem. Har det anskaffats en katt för att roa barnen under semestern? Om ni nu inte gillade katten, skulle den då lämnas åt sitt öde alldeles ensam ute på landet någonstans?

En katt är inget man gullar med. Den finns inte till för att behaga någon. Den har ett alldeles eget liv och är alldeles speciell.

En katts förtroende vinner man. Katten är ett rovdjur som vill fånga möss och fåglar och även några flygfän då och då.

Det finns människor som hänger på katten en pingla. Då kan den inte fånga några fåglar. Den försöker springa ifrån det eviga pinglandet, men det går inte för pinglan sitter fast i halsbandet.

ANNONS

Det finns människor som till och med tycker det ser rart ut när katten kommer med sin eviga pingla. Jag anser att det är ren tortyr.

En katt passar inte in i stan. Då måste den uträtta sina behov i en låda. Det finns även människor som rastar katten i koppel i stan.

Hur kan man koppla ett rovdjur med jaktinstinkt? Vad varje människa i stället borde fråga sig är: Kommer katten att trivas i stan? Inte om jag som människa kommer att trivas med katten.

När människorna återgår till vardagslivet och börjar arbeta, var ska katten vara då?

Ska den gå runt i en lägenhet, instängd, och undra var alla människorna har tagit vägen? Inga jaktmarker heller.

Försök med att ligga på golvet i en lägenhet och se allt ur detta perspektiv. Ingen blå himmel, inga fåglar som kvittrar, inga ljud från naturen, ingen sol som lyser, endast vita tak.

Jag har vunnit en katts förtroende. Det tog lång tid innan hon litade på mig. Jag kunde inte förstå varför hon var så rädd. Jag vet det nu. Hon blev misshandlad när hon var en liten kattunge.

ANNONS

Nu bor hon granne med mig och följer mig överallt. Hon vet vilka rundor som jag går i trädgården när jag vattnar blommor. Hon vet precis när jag kommer med bilen. Hon vet att hon är uppskattad för den hon är, nämligen en helt unik katt i sitt slag.

GISELA LINDEBLAD

ANNONS