Skulle ni kunna tänka er att gemensamt utveckla en uppförandekod för just långsamtgående fordon på våra vägar när så många vuxna tycks stå handfallna? undrar skribenten.
Skulle ni kunna tänka er att gemensamt utveckla en uppförandekod för just långsamtgående fordon på våra vägar när så många vuxna tycks stå handfallna? undrar skribenten. Bild: Tim Aro/SvD/TT

Kan ni ungdomar skapa en uppförandekod för epor som ”tar täten”?

Hur ska en ambulans eller räddningsbil, från brandkår och polis, kunna ta sig fram i tid för att hjälpa människor i akut livsfara om vägen blockeras av kilometerlånga köer?!

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationHalland|

Kära ungdomar – dessa rader är till er. Vanligtvis brukar jag sätta ut mitt namn eftersom jag principiellt är emot "anonymitet" – men som bekant "regler är till för att brytas" – eller åtminstone att inte ta alla bokstavligt. Så här använder jag mig av en pseudonym som jag brukade på en hemsida som vände sig till yrkesfiskarna för en himla massa år sedan, "Reportern".

För det förhåller sig som så att jag vid återkommande tillfällen noterat hur långa köer bildas än här och än där – ibland kilometerlånga. "Längst fram" en epatraktor, eller ett yrkesfordon.

För personlig del har jag inte så bråttom och trots min gamla "Bettans" skotiga yttre har jag tillgång till en ljudanläggning i denna som inte går av för hackor.

ANNONS

Så är det trångt på vägen, då lyssnar jag bara på ljuv musik av bästa kvalitet!

Men, en sak bekymrar mig och här skulle jag vilja att ni unga tog täten!

Hur ska en ambulans eller räddningsbil, från brandkår och polis, kunna ta sig fram i tid för att hjälpa människor i akut livsfara om vägen blockeras av kilometerlånga köer?!

"Vuxna" – ja, de skäller och gnäller. Personligen tar jag det mer med ro, dock med undantaget räddningstjänst.

Nu är min fråga till er unga, och som sitter på en guldklimp av tekniskt kunnande och intresse, hur ställer ni er till att just "ta täten". För EU-regler tar ljusår att utveckla och som saken ofta brukar uttryckas "regler är till för att brytas". Men en uppförandekod kan vi var och en bruka, utan regler.

Så min fråga till er unga som gillar att köra "Epa": Skulle ni kunna tänka er att gemensamt utveckla en uppförandekod för just långsamtgående fordon på våra vägar när så många vuxna tycks stå handfallna?

Skapa, helt efter eget huvud, en kod som räddar liv – och dela den med andra som har samma intresse.

Reportern

ANNONS