Att få HN digitalt förutsätter att prenumeranten har mobil/padda och abonnemang för dessa, skriver insändarskribenten.
Att få HN digitalt förutsätter att prenumeranten har mobil/padda och abonnemang för dessa, skriver insändarskribenten. Bild: Martina Holmberg / TT

Jag var inte längre ”lönsam” som prenumerant

Om en gren i en kommersiell verksamhet går sämre kan man utjämna genom att balansera mot den gren som går bättre.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationHalland|
|

Svar

på chefredaktör Ulf Niklassons svar på insändaren ”Att lägga ner pappers-HN i ’glesbygd’ är att bita sig själv i svansen”

Jag var sedan många år prenumerant på HN. På sommaren fick jag tidningen i min brevlåda i Falkenberg och på vintern fick jag tidningen med posten dagen efter utgivningen och var nöjd med det. De lokala nyheterna fick jag genom HN och alla andra nyheter snabbare genom tv och radio.

För något år sedan fick jag meddelande att jag inte längre var ”lönsam” och önskvärd som prenumerant på de villkoren och jag upphörde därför som prenumerant.

När fler, som nu utestängs från prenumeration på HN:s papperstidning, klagar, försöker ansvarige utgivaren, Ulf Niklasson, med ”krokodiltårar” i båda ögonen, försvara beslutet i svar på Per Mattssons insändare.

ANNONS

HN:s ekonomi avgörs av dess totala intäkter och utgifter. Om en gren i en kommersiell verksamhet går sämre kan man utjämna genom att balansera mot den gren som går bättre, det kallas anpassning och ibland även service.

Man kan också låta andra ta betalt för till exempel distributionen. Att få HN digitalt förutsätter att prenumeranten har mobil/padda och abonnemang för dessa.

Då Ulf Niklasson, enligt sin text, är mycket angelägen om god kontakt även med missbelåtna, presumtiva kunder, emotser jag med intresse hans kommentarer.

Göran L

Svar

från HN:s chefredaktör

Hej, Göran!

Tack för dina synpunkter.

Jag tror att många känner igen sig i din beskrivning i hur du konsumerade nyheter. Jag är oerhört glad och stolt över att Hallands Nyheter ingår i de så viktiga morgonrutinerna. Mina föräldrar har prenumererat på Göteborgs-Posten i 50 år och jag är väl medveten av vikten av att få en morgontidning.

Precis som många branscher så står mediebranschen för stora utmaningar, där den digitala konsumtionen går fort och vi ser bransch efter bransch som förändrar tidigare mönster, beteende och vanor.

Det handlar inte om några ”krokodiltårar” – det handlar om fakta. Vi kan inte fortsätta producera högkvalitativ journalistik och leverera en produkt vi ekonomisk går back på. Få, om ens några, bolag ser en framtid i ett sådant scenario.

ANNONS

I vårt fall vill jag med emfas säga att det handlar om tio procent som framgent inte kommer att få HN i printform, övriga 90 berörs överhuvudtaget inte.

Från Luleå i norr till Ystad ser vi liknande exempel beträffande printtidningen och nyligen, som exempel, stod det klart att Aftonbladet och Expressen inte kommer ut i printform på söndagar.

Jag vill att Hallands Nyheter även fortsatt skall vara först och bäst på lokala nyheter. Det innebär att vi behöver fortsätta investera i innehåll och vi måste hela tiden se över ekonomin för hur vi distribuerar vårt innehåll. Ibland måste man tyvärr välja och i valet mellan en dyr distributionsform mot ett framåtlutat innehåll för framtiden, så blir det fortsatt satsning på den lokala journalistiken.

Jag är verkligen ledsen för att du inte kommer att kunna läsa HN i pappersform och jag har full förståelse vilken vän HN är vid frukostbordet och den så viktiga morgonrutinen, men jag har också ansvar för att HN skall stå starkt in i framtiden.

Tillsammans med mina kollegor på kundtjänst och distributionsbolaget VTD skall vi verkligen göra allt vi kan för att visa på alla de fördelar det innebär att läsa HN i telefon och/eller på datorn. Jag kan också garantera er att det är det absolut bästa sättet att få de senaste nyheterna.

ANNONS

Och inte minst – det är ekonomiskt mer fördelaktigt.

Inom kort kommer det en inbjudan till fysiska träffar i både Varberg och Falkenberg. Jag kommer att vara där för att svara på alla dina och andras frågor och funderingar.

Jag hoppas vi ses då.

Med vänliga hälsningar,

Ulf Niklasson

chefredaktör och ansvarig utgivare, Hallands Nyheter

LÄS MER:Lokaltidningen har ett historiskt samhällsuppdrag, inte minst för äldre

ANNONS