Från ett i det närmaste fossilfritt elsystem så blir vi med MP:s politik tvingade att bygga fossila gaskraftverk för att inte elnäten skall kollapsa, skriver insändarskribenterna.
Från ett i det närmaste fossilfritt elsystem så blir vi med MP:s politik tvingade att bygga fossila gaskraftverk för att inte elnäten skall kollapsa, skriver insändarskribenterna. Bild: Johan Nilsson/TT

Intermittent återvändsgränd

När det gäller kärnkraft så är det energislaget som dödar minst antal människor per producerad kW och det inräknat både sol och vind.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationHalland|

Svar

på ”Miljöpartiet bluffar inte”

Det är alltid spännande att läsa MP:s fantasivärld. Det var så många märkliga påståenden att det är svårt att besvara alla i bara en insändare, men vi gör ett försök.

Det är allt färre som tror på intermittent energi, svenska kraftnät gick ut i april och varnade då så kallade ankkurvor blir allt vanligare. Sol genererar helt enkelt el när den behövs som minst, dagtid på sommaren. Natt på vintern då behovet är som störst får vi ingenting. Svenska kraftnät har försökt öka sina regleringsresurser. Bland annat har batterier tillkommit, men de är generellt till för att reglera på sekund- och minutbasis, eftersom de inte har möjlighet att lagra så mycket energi utan fungerar mer som kort balansering.

ANNONS

Tyskland vet om detta problemet och bygger gaskraftverk och dessa är varken fossilfria eller klimatvänliga men ack så nödvändiga för att hantera och reglera all intermittent energi. Även Sverige ser nu på en utbyggnad av gaskraftverk. Så från ett i det närmaste fossilfritt elsystem så blir vi med MP:s politik tvingade att bygga fossila gaskraftverk för att inte elnäten skall kollapsa. Detta trots dyr utbyggnad av elnätet vilket alla som nyligen sett på elnätsavgiften kan intyga.

När det gäller kärnkraft så är det energislaget som dödar minst antal människor per producerad kW och det inräknat både sol och vind. Det blir dessvärre lite som bilen och flyget, många är flygrädda men tar gärna bilen till flygplatsen trots att statistiskt är bilfärden mycket farligare än flygresan.

Nils nämnde även slutförvaringen som om den inte ens är tänkt på, jag rekommenderar läsning hos strålskyddsmyndigheten: https://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/omraden/radioaktivt-avfall/slutforvar/slutforvar-for-anvant-karnbransle/

Dock är generation 4:s reaktorer som utvecklas för fullt ett bättre sätt då dessa kan återbruka det vi idag kallar avfall och få ner slutförvaringstiden avsevärt. Istället för de omtalade 100 000 år så kan det minskas till en bit under 1 000 år.

Olle Hällnäs (SD)

Adam Havasi (M)

LÄS MER:Miljöpartiet bluffar inte

ANNONS