När man med tre månaders varsel tar bort möjligheten att använda hyrsjuksköterskor sätts ledningspersonalen i en omöjlig situation, skriver insändarskribenten.
När man med tre månaders varsel tar bort möjligheten att använda hyrsjuksköterskor sätts ledningspersonalen i en omöjlig situation, skriver insändarskribenten. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Inser regionfullmäktige hur besluten påverkar vården?

Dags att förstatliga sjukvården.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS

Vi kan nu dagligen läsa om hur det är kris i vården i Halland. Vårdplatser stängs, operationer skjuts upp och personalen vittnar om en ohållbar situation. Nu klarar men inte ens att hålla den standardiserade vårdprocessen vid cancerbehandling vilket kan vara avgörande för om en upptäckt cancer ska kunna botas.

Frågan är om regionfullmäktige inser vilken effekt de beslut man tar har på vården i Halland. Till exempel när man med tre månaders varsel tar bort möjligheten att använda hyrsjuksköterskor vilket sätter ledningspersonalen i en omöjlig situation när man utan att tillföras resurser på kort tid ska rekrytera ny personal och få till schemaändringar.

ANNONS

Att det inte är på sina sjukvårdskunskaper man sitter i regionfullmäktige i Halland är ju sedan länge känt bland kommunpolitiker, utan det är en reträttplats man får för lång och trogen tjänst, där man anonymt kan glida med och slipper de lokala debatterna eftersom alla ändå tar samma beslut.

En utredning som presenterades för inte så länge sedan konstaterade samma sak och ifrågasatte varför man över huvud taget hade dessa politiska sammansättningar. Enda möjligheten att få en likvärdig och effektiv vård i Sverige är att förstatliga sjukvården, skrota regionerna och se till att besluten tas av personer med kunskap av sjukvård.

Orolig medborgare

ANNONS