Ensamkommande. Ingen förväntar sig att svenska ungdomar den dag de fyller 18 plötsligt ska klara sig utan sina föräldrar och ta fullt ansvar för sina egna liv. Då kan vi inte heller behandla våra nyanlända på det viset, skriver centerpartisterna Karin Åkesson, Henrik Oretorp och Christofer Bergenblock.
Ensamkommande. Ingen förväntar sig att svenska ungdomar den dag de fyller 18 plötsligt ska klara sig utan sina föräldrar och ta fullt ansvar för sina egna liv. Då kan vi inte heller behandla våra nyanlända på det viset, skriver centerpartisterna Karin Åkesson, Henrik Oretorp och Christofer Bergenblock.

Ingen blir vuxen över en natt

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
|

Debatt. Under den senaste tiden har allt fler fall uppmärksammats i media där asylsökande ungdomar ryckts upp ifrån boenden, skolor och samhällen för att transporteras till andra delar av landet enbart med utgångspunkt i att de passerad sin 18-årsdag eller fått en bedömning som säger att de är 18 år. Ungdomarna i fråga står helt hjälplösa när beslut om förflyttning kommer, precis som personal, gode män, skolkamrater, lärare och vänner.

Många av dessa ungdomar har levt ett helt liv på flykt och har varit med flera gånger tidigare om att livet ställs på ända, men detta har skett i länder där de förföljts, levt i misär eller utnyttjats av människosmugglare. I Sverige måste vi kunna ställa betydligt högre krav än så. Det är inte rimligt att en ung människa som börjat få rötter i ett samhälle genom ett boende eller familjehem, som läst ett eller flera år i svensk skola och börjat lära sig språket, som fått skolkamrater och vänner på orten där den bor ska ryckas upp och förflyttas miltals bort bara för att denne passerat sin 18-årsdag.

ANNONS

Att bli vuxen är en process och inget som sker över en natt. Ingen förväntar sig att svenska ungdomar den dag de fyller 18 plötsligt ska klara sig utan sina föräldrar och ta fullt ansvar för sina egna liv. Då kan vi inte heller behandla våra nyanlända på det viset. Tyvärr är det dock på det viset Migrationsverket behandlar dessa ungdomar i dag i syfte att spara pengar genom att förflytta dem till sina asylboenden för vuxna.

Flera kommuner i Sverige har nu gått händelserna i förväg och bestämt sig för att själva ta de extra kostnader det innebär att låta en ungdom som passerat 18 stanna kvar i kommunen. Detta borde kommunerna inte behöva göra, men eftersom den rödgröna regeringen saknat kraft att lösa frågan har det i vanlig ordning landat på kommunpolitikernas bord.

Sent omsider har regeringen aviserat att man i höstbudgeten ska fördela 190 miljoner kronor för att stötta kommuner som tar över ett ansvar som egentligen är statligt. Dessa pengar täcker dock inte i närheten av de kostnader det skulle medföra för kommunerna. De sex halländska kommunerna skulle gemensamt få dela på 5,9 miljoner kronor för att täcka kostnader som är mångdubbelt större.

Migrationsverket gömmer sig bakom stelbenta paragrafer och rigida bedömningar medan regeringen försöker lämpa över sitt ansvar på kommunerna med hjälp av småpengar. Centerpartiet står för en politik som fokuserar på människan istället för systemet. Samhället har redan investerat i dessa unga människor och de har investerat i samhället. Det är helt enkelt inte rätt att rycka upp dem med rötterna en gång till! Sverige behöver ett nytt ledarskap som kännetecknas både av ansvarstagande och humanism. Det har vi inte idag.

ANNONS

Henrik Oretorp

distriktsordförande Centerpartiet i Halland

Karin Åkesson

vice ordförande

Christofer Bergenblock

vice ordförande

ANNONS