Skadorna på skogsplantor är fortfarande jättehöga, skriver insändarskribenten.
Skadorna på skogsplantor är fortfarande jättehöga, skriver insändarskribenten.

Hösttider är behandlingstider i skogen

Det viktigaste är att man gör något för att hejda viltbetesskadorna.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationHalland|
|

Vi har fortfarande hög klövviltstam. Det har inte minst Skogsstyrelsens inventering visat. Inte heller Jägareförbundet är så förtjust över inställda älgjakter. Det finns tyvärr en del områden som ställer in älgjakten.

Skadorna på skogsplantor är fortfarande jättehöga. Då är det bäst att passa på att behandla viltbegärliga plantor i skogen. Det är tid att börja nu. Vi har sedan flera år tillbaka använt fårull som metod. Man tar bara ett knippe i handen och virar runt plantan. Det har fungerat väldigt bra. Det visar sig att fårull är huvudprodukt i de sprutmedel som marknaden erbjuder. Det finns gott om fårull att skaffa. Det blir både närproducerat och fårägarna blir glada över att deras ull kommer till användning. Naturligtvis är hägn eller Ståhlburar (namnet efter skogslegendaren Erik Ståhl, Blekinge), ett mycket bra alternativ också. Det viktigaste är att man gör något för att hejda viltbetesskadorna.

ANNONS

Vi har för sex år sedan planterat olika ädelplantor såsom Abies grandies och Abies nordmanniana. Det kommer dessutom både ek- och tallplantor under skärmen av ek och tall. Dessa är fårullsbehandlade.

Mångfald är ett slitet ord, men så kommer det förhoppningsvis att bli i området. Det är jätteroligt att prova och testa olika trädslag.

Göte Carlsson

ANNONS