I rättegångar med sexualbrott mot barn, där målsägande är en flicka borde inte gamla gubbar döma, tycker insändarskribenten.
I rättegångar med sexualbrott mot barn, där målsägande är en flicka borde inte gamla gubbar döma, tycker insändarskribenten. Bild: Johan Nilsson/TT

Hellre fälla än fria vid våldtäkt mot barn

Påverkar definitionen av ordet ”gubbe” i Svensk ordbok lika mycket som definitionen av ordet ”snippa”?

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationHalland||

2021 anmäldes drygt 3 900 våldtäkter mot barn. Av de våldtäkterna var nästan 2650 brott mot barn under 15 år, enligt statistik från Brå.se. Dock är det bara 31% av cirka 3000 brott (2020) mot barn under 15 år, som anmäldes, som fick en fällande dom. Detta är skrämmande statistik och i rättegångar gällande sexualbrott ska man fälla istället för fria om bevisning finns för att brott har begåtts.

I rättegångar med sexualbrott mot barn, där målsägande är en flicka borde inte gamla gubbar döma. De håller varandra om ryggen och förstår inte innebörden av ordet “snippa” är när en tioårig flicka förklarar övergreppet en 50-årig man utsatte henne för.

ANNONS

För er som inte vet vad en gammal gubbe är lyder definitionen av gubbe enligt SO.se: gammal man ofta med tonvikt på skröplighet. Definitionen av skröplighet enligt SO.se är: har svag hälsa och är ömtålig; särsk. om äldre person. Men påverkar dessa ord, som Svensk ordbok definierar, deras möjlighet att döma i rättegångar? Nej, det gör de inte. Varför påverkade då betydelsen av “snippa” domen i detta fallet?

När domarna dömer i rättegången går domarna på linjen “hellre fria än fälla” om de anser att bevisningen inte är tillräcklig, även om det i många fall finns mycket bevis för att våldtäkt har begåtts. I rättegångar gällande våldtäkt mot barn tycker jag att man hellre ska fälla än fria där bevisningen är stark. Personen som utfört våldtäkten har blivit dömd som sexualbrottsling i samhället. Straffen för våldtäkt är dessutom inte så långa.

Om domstolarna har fler fällande än friande domar vid våldtäkt mot barn, låses förövarna in och barnen behöver inte vara oroliga över att träffa sin förövare på ICA och andra personer kan inte bli drabbade av samma förövare. Jag anser att domarna hellre bör fälla än fria vid rättegångar när barn blivit utsatta för våldtäkt. Det blir ett tryggare samhälle för alla.

ANNONS

Besviken tonårstjej

ANNONS