Marknadshyra leder inte till ökat byggande, det är en av de myter som Hyresgästföreningens senaste rapport slår hål på, skriver debattören.
Marknadshyra leder inte till ökat byggande, det är en av de myter som Hyresgästföreningens senaste rapport slår hål på, skriver debattören. Bild: Janerik Henriksson/TT

Håll inte fast i gamla myter om marknadshyra

Införande av marknadshyra skulle få katastrofala följder för hyresgäster, skriver Lars G Ek, Hyresgästföreningens ordförande i Varberg.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS

Svar

på ”Avreglera hyressättning vid nyproduktion”

Fastighetsägarna menar att hyresgästerna inte kommer drabbas av marknadshyra. Inget kan vara mer fel.

Införandet av marknadshyra skulle öka hyrorna med i snitt 30-50 procent och i vissa områden till och med upp till 70 procent. Det skulle innebära katastrofala konsekvenser för hushållen som redan drabbats hårt av ökade kostnader till följd av de senaste årens höga kostnadsökningar.

Marknadshyra leder inte till ökat byggande, det är en av de myter som Hyresgästföreningens senaste rapport slår hål på. Tittar vi på nyproduktionstakten ser vi att England och Italien, två länder med marknadshyra, har lägre nyproduktionstakt än flera andra länder med högre grad av reglering, däribland Sverige. Finland, som Fastighetsägarna själva hänvisar till, har en hög och jämn nyproduktionstakt över tid. Förklaringen finns till stor del i att landet har en hög andel statligt subventionerade bostäder. Det är alltså staten som måste gå in med finansieringslösningar för att hålla uppe byggandet i en lågkonjunktur, precis som man gör i vårt grannland.

ANNONS

Införandet av marknadshyra skulle alltså inte leda till ökat byggande men det skulle få katastrofala konsekvenser för dagens och morgondagens hyresgäster. Hyresgästen, som är den svagare parten i hyresförhållandet, skulle förlora inflytande och rättigheter över sitt boende. Om hyresvärden när som helst kan höja hyran så kommer många inte ha råd att bo kvar. Då spelar det mindre roll vad hyresgästerna i övrigt har för rättigheter att kräva åtgärder och underhåll.

Marknadshyra gör att hyresrätten blir en otryggare och mindre attraktiv boendeform. Det är därför inte konstigt att en stor majoritet av befolkningen inte vill ha marknadshyra i Sverige.

Fastighetsägarnas svar är bara ytterligare ett exempel på hur aktörer för marknadshyra krampaktigt håller fast vid gamla myter i syfte att gynna sina egna intressen. Tyvärr leder inte marknadshyra till ökat byggande eller mer attraktiva hyresrätter. Vi uppmanar Fastighetsägarna att läsa vår nya rapport så att vi kan föra en seriös diskussion om hur vi på bästa sätt utvecklar hyresrätten och dess samhällsviktiga roll.

Lars G Ek

ordförande, Hyresgästföreningen i Varberg

ANNONS