Ett bra sätt att förhindra och förebygga fallskador, benbrott, armbrott, skallskador och onödigt lidande är att erbjuda pensionärer gratis broddar, skriver insändarskribenten.
Ett bra sätt att förhindra och förebygga fallskador, benbrott, armbrott, skallskador och onödigt lidande är att erbjuda pensionärer gratis broddar, skriver insändarskribenten. Bild: Berg-Rusten

Ge gratis broddar till pensionärer

En allvarlig fallskada kan innebära en långvarig sjukhusvistelse, sjukskrivning och mycket höga sjukhuskostnader.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationFalkenberg|
|

Apropå

artikeln ”Falkenbergarna riktar hård kritik mot snöröjningen”

Under förra mandatperioden, september 2019, skrev jag en motion som togs av Vänsterpartiet och som gick ut på att erbjuda pensionärer gratis broddar. Tyvärr avslogs motionen vilket jag tror att många politiker ångrar i dag. När jag skriver den här insändaren läste jag på nyheterna att Hallandstrafiken ställer in all busstrafik. När jag gick till affären satte jag fast broddar på skorna och tur var det. Underkylt regn föll på gång- och cykelbanor och det var verkligen ”risk för eget liv ” att ta sig fram till affären.

I dag drar man sig för att gå ut på isiga gator och torg. Jag har själv varit på väg att falla många gånger.

ANNONS

Ett bra sätt att förhindra och förebygga fallskador, benbrott, armbrott, skallskador och onödigt lidande är att erbjuda pensionärer gratis broddar. I Göteborg erbjuder man gratis broddar till pensionärer vilket enligt forskare minskat fallskador med 36 procent. En allvarlig fallskada kan innebära en långvarig sjukhusvistelse, sjukskrivning och mycket höga sjukhuskostnader och onödig belastning för sjukvården som idag går på knäna. Förslaget innebär en mindre kostnad på uppskattningsvis 100 000 kronor.

Det är givetvis upp till var och en om man vill hämta ut sina broddar inför kommande vinter. Kostnaden för ett par broddar ligger på cirka 100 kronor. Det låter lite men med tanke på att allt har blivit dyrare; mat, el, kläder mm så är det svårt för många pensionärer att få hushållspengarna att räcka till därför föreslår vi ”gratis” broddar. Jag vet att vissa politiker är allergiska mot ordet ”gratis” om ni hellre vill använda ordet avgiftsfritt så är det ok.

Nu förväntar jag mig att alla politiska partier lägger in ”gratis/avgiftsfria dubbar” i sina budgetar. Ett nyårslöfte, varför inte!

Kom nu inte dragandes med ”att det här är Region Hallands bord” för då vet vi att det inte blir av, tyvärr. Jag skriver det av erfarenhet som ”regionpolitiker” under många år.

ANNONS

Per Sjövall

med hjärtat till vänster (i halsgropen)

ANNONS