Majblommeförsäljaren Murhaf Hamid, 12 år, har sålt majblommor för över tre miljoner kronor sedan ett inlägg om hans försäljning blivit viralt.
Majblommeförsäljaren Murhaf Hamid, 12 år, har sålt majblommor för över tre miljoner kronor sedan ett inlägg om hans försäljning blivit viralt. Bild: Johan Nilsson/TT

Insändare: Fruktansvärda inlägg om 12-åring som sålt majblommor

Hur kan vi låta detta hat få fortgå?

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationHalland||

I dagarna har de flesta dags- och kvällstidningar skrivit om den fantastiske 12-årige pojken Murhaf som sålt majblommor för över tre miljoner kronor.

Som väl de flesta känner till så hamnar detta också på våra sociala medier, Twitter, Facebook, Instagram med flera. Både på Twitter och i Facebook har detta lett till ett antal fruktansvärda inlägg där rasister sprider sitt hat utan att några algoritmer hindrar dem. Snarare så är det så att antirasisterna råkar illa ut och får varningar, får sina inlägg bortplockade och till och med blir avstängda på kortare eller längre tid. 12-årige Murhaf har fått ta emot mycket hat även IRL av vuxna som kastat ur sig hemska rasistiska kommentarer när han till exempel stått utanför sin lokala Ica-butik.

ANNONS

Hur kan vi låta detta hat få fortgå? Ett barn på 12 år, fött i Sverige som fortfarande inte vet om han får stanna i sitt hemland – bara det är ju förfärligt. Jag läser dagligen inlägg på Facebook om sådant här men detta tog priset.

Vem, född i Sverige med svenska föräldrar, har en aning om vad en flyktingfamilj fått utstå? Ingen människa har valt vare sig föräldrar, födelseplats, språk, hudfärg eller att få födas rik, fattig, hemlös, i krig, i fred, med en eller två föräldrar, ibland inte ens en förälder, i god eller dålig kondition, med eller utan synlig eller osynlig defekt, alla har vi fötts nakna, oförmögna att klara oss på egen hand, beroende av mat, värme och närheten till en vuxen ansvarstagande människa. Vi är alla människor och ser likadana ut på insidan. Ingen är mer värd än någon annan. Vi måste hjälpas åt att få bort all rasism och allt annat hat på grund av våra olikheter.

Vem har sagt att just du

LÄS MER:Murhafs majblommesuccé – uppe i över tre miljoner

ANNONS