Våra egna sopor räcker dessvärre inte till utan mer sopor behöver importeras för att producera billig el och fjärrvärme, skriver insändarskribenten.
Våra egna sopor räcker dessvärre inte till utan mer sopor behöver importeras för att producera billig el och fjärrvärme, skriver insändarskribenten. Bild: Johan Nilsson/TT

Förbudet mot trädgårdseldning har sannolikt ekonomiska motiv

Man kan förstå att Naturvårdsverket och kommuner jagar pinnar och kottar på privat mark.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationHalland|

Svar

på ”EU ska ge sjutton i svenska familjer som eldar pinnar och löv i sina egna trädgårdar”

Varför har Naturvårdsverket gjort en mycket nitisk bedömning av EU:s avfallsdirektiv och varför har så många kommuner anammat privat eldningsförbud av trädgårdsavfall?

Bakgrunden är sannolikt att man vill försäkra sig om att trädgårdsavfall ska öka på materialet till landets 35 högtekniska förbränningsanläggningar, varav närmast en i Halmstad. Våra egna sopor räcker dessvärre inte till utan mer sopor behöver importeras för att producera billig el och fjärrvärme. Sedan 2018 har vi importerat ca 3 miljoner ton avfall per år och får dessutom bra betalt för att ta hand om det! Huvuddelen av avfallet går till förbränning. Förra året kom majoriteten av avfallet från Norge, Storbritannien, Italien och Finland.

ANNONS

EU:s avfallsdirektiv syftar i förlängningen till att länder i allt högre utsträckning måste lösa sin egen avfallshantering än att skicka avfallet utomlands med båt och lastbil. Med tanke på att vi, på grund av konjunkturen, minskar vår konsumtion och samtidigt blir allt bättre på sopsortering i privata hushåll så riskeras bränsleförsörjningen framöver. Mot bakgrund av detta kan man förstå att Naturvårdsverket och kommuner nitiskt kommer att jaga efter dina pinnar och kottar på privat mark.

Mariann Nyqvist

ANNONS