Bombningarna måste stoppas, skriver insändarskribenterna. Bilden visar skador efter bombningar i Kiev.
Bombningarna måste stoppas, skriver insändarskribenterna. Bilden visar skador efter bombningar i Kiev. Bild: Emilio Morenatti

Folkkampanjen fördömer den ryska invasionen

Bombningarna måste stoppas omedelbart.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationHalland|
|

Folkkampanjen mot Kärnkraft-Kärnvapen (FMKK) fördömer Rysslands militära aggression mot Ukraina. Bombningarna måste stoppas omedelbart. Vad som behövs är en omfattande vapenvila, tillbakadragande av alla trupper och en återgång till förhandlingsbordet.

Det finns ingen militär lösning, bara en politisk lösning baserad på principerna om internationell rätt och gemensam säkerhet. Nato måste också backa från sin expansion.

Det som gör situationen särskilt allvarlig är risken för att kärnvapen kommer till användning eller att något eller några av Ukrainas 15 kärnkraftverk angrips. Det skulle kunna leda till död och förödelse långt utanför Ukrainas gränser. Det skulle också kunna medföra att sjukvården och energiförsörjningen i Ukraina havererar – den senare är till drygt 50 procent beroende av kärnkraft. Även den nyligen påbörjade kärnavfallshanteringen på det avlysta området vid Tjernobyl hotas av de militära angreppen på ukrainsk mark.

ANNONS

Vi vill påminna om vikten av att Sveriges regering signerar och att riksdagen ratificerar FN:s kärnvapenförbud.

Jan Strömdahl

ordförande FMKK

Susanne Gerstenberg

styrelseledamot FMKK

ANNONS