På folkhögskolan lärde jag mig det svenska språket, jag fick en gemenskap och jag fick otroliga kunskaper om demokrati, kvinnors kamp för frihet och rösträtt, kultur, jämlikhet och jämställdhet, skriver Wien Axelsson (C).
På folkhögskolan lärde jag mig det svenska språket, jag fick en gemenskap och jag fick otroliga kunskaper om demokrati, kvinnors kamp för frihet och rösträtt, kultur, jämlikhet och jämställdhet, skriver Wien Axelsson (C). Bild: Privat/Anders Wiklund/TT

Folkbildningens betydelse utifrån en invandrares perspektiv

Jag förstår inte varför regeringen nu skär ner på fortbildningen vid folkhögskolor och studieförbund – nu när vi istället behöver satsa på verksamheter som förbättrar integrationen och demokratin i samhället, skriver Wien Axelsson (C).

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationHalland|

Jag vill berätta om folkhögskolornas betydelse för invandrare, utifrån mina egna erfarenheter. Möjligheten att utbilda mig på en folkhögskola har gjort att jag i dag är en integrerad invandrare, politiker, och feminist. Mina klasskamrater var en blandning av invandrare och svenskar som av olika anledningar ville komplettera sina gymnasiestudier. Det var en berikande sammanslagning av människor med olika bakgrund och erfarenheter.

På folkhögskolan lärde jag mig det svenska språket, jag fick en gemenskap och jag fick otroliga kunskaper om demokrati, kvinnors kamp för frihet och rösträtt, kultur, jämlikhet och jämställdhet. Jag fick också förståelse för svenska seder och vanor. Jag lärde mig att det är ärtsoppa med pannkakor som gäller på torsdagar i Sverige. Jag lärde mig att demokratin måste vi arbeta med hela tiden.

ANNONS

I dag har Sverige växande problem med ungdomskriminalitet. Antisemitism och islamofobi är en del av samhällets vardag. Jag förstår inte varför regeringen nu skär ner på fortbildningen vid folkhögskolor och studieförbund – nu när vi istället behöver satsa på verksamheter som förbättrar integrationen och demokratin i samhället! Det finns tillräckligt med forskning som visar att människor som känner sig som en del av samhället inte tenderar att bli kriminella. Ett samhälle som erbjuder och möjliggör för sina medborgare att ha inflytande över sina egna liv och samhälle mår som bäst! Att kunna utvecklas, utbilda sig och utöka sina kunskaper leder till mindre klasskillnader och mindre utanförskap.

I dessa tider bör Sverige istället satsa mer på folkbildning för att minska utanförskap, kriminalitet, antisemitism och islamofobi och alla andra konstiga idéer som egentligen grundar sig på avsaknad av kunskap. Folkbildningen som sker på folkhögskolorna och i studieförbunden stärker medborgarnas bildning, motverkar ofrivillig ensamhet, stärker den sociala tilliten, bygger människors självförtroende och bidrar till att människor kan påverka sina egna liv och samhället i stort. Folkbildningen är mycket viktig för nysvenskarnas etablering!

Wien Axelsson (C)

politisk talesperson för integrationsfrågor för Centerpartiet Halland

vice ordförande för Centerkvinnorna i Halland.

ANNONS