Var och en förstår hur tokigt det är när EU ska in och bestämma över våra liv, skriver debattörerna.
Var och en förstår hur tokigt det är när EU ska in och bestämma över våra liv, skriver debattörerna. Bild: Hasse Holmberg

EU ska ge sjutton i svenska familjer som eldar pinnar och löv i sina egna trädgårdar

Vi uppmanar kommunerna att tolka reglerna mindre nitiskt än vad Naturvårdsverket gör, i väntan på att regeringen ändrar avfallsförordningen, skriver halländska SD-politiker.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationHalland|

Sedan nyårsskiftet är det enligt nya regler från EU inte längre tillåtet för privatpersoner att elda grenar, löv och annat trädgårdsavfall i sina egna trädgårdar. De nya bestämmelserna innebär i stället att trädgårdsavfall måste komposteras på tomten, alternativt lämnas till en återvinningscentral, eller samlas in av kommunen. Tanken är förstås att svenska familjer ska rädda klimatet, miljön och folkhälsan.

Var och en förstår hur tokigt det är när EU ska in och bestämma över våra liv, när politiker som lever långt ifrån den svenska vardagen och svenska familjers verklighet begår onödiga tvångsingrepp som drabbar vanligt folk. Hur knasigt är det exempelvis inte att en familj, utan egen släpvagn, först ska ge sig i väg med bilen för att hyra ett släp, för att sedan återvända hem, lasta pinnar, gräs och löv, för att sedan köra det till kommunens återvinningsstation, bara för att kommunen i värsta fall ändå ska elda upp det avfall som man själv hade kunnat göra?

ANNONS

Det tar inte bara tid, utan kan också vara dyrt och dessutom påverkar det miljön negativt när svenska familjer landet runt ska tvingas köra långa sträckor fram och tillbaka för att bli av med sitt biologiska avfall.

Det finns förvisso möjlighet till vissa undantag, exempelvis för den som bor på en ö och som därför har svårt att ta sig till en återvinningsstation. Men kom igen, den här typen av undantag räcker inte på långa vägar. EU ska helt enkelt ge sjutton i att lägga sig i vad svenska familjer väljer att göra med växtligheten på sin egen tomt.

Klimatnyttan med att förbjuda svenska familjer att elda pinnar och löv kan knappast heller vara särskilt stor. Vi uppmanar därför kommunerna att tolka reglerna mindre nitiskt än vad Naturvårdsverket gör, i väntan på att regeringen ändrar avfallsförordningen. Inga familjer ska behöva jagas av inspektörer som letar efter familjer som eldar pinnar och löv i sina egna trädgårdar. Det är absurt!

Andreas Ahlqvist (SD)

kandidat till Europaparlamentet och kommunråd i Halmstad

Stefan Jägnert (SD)

gruppledare Kungsbacka

Andreas Havasi (SD)

gruppledare Varberg

Stina Isaksson (SD)

gruppledare i Region Halland och Hylte

Roger Valestam (SD)

ANNONS

gruppledare Falkenberg

Peter Berndtson (SD)

gruppledare Laholm

ANNONS