En pärla på torget att fylla med kultur

Inte konstigt att det står tomt, här finns en förbättringspotential.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationFalkenberg|

För rätt många år sedan sa de ledande politikerna i Falkenberg att de skulle skapa ett ”grönare stortorg”. De lyckades dåligt. Parkeringsplatsen är inte grön, och inte heller ytan vid Pressbyrån och Gallerian. Den är belagd med betong och ingenting annat – själva sinnebilden för den tristaste urbana miljö man kan tänka sig.

Men vi har en pärla vi ska bevara. Det märkliga är att ingen använder den! Jag tänker på den vackra lilla amfiteatern vid Gallerian, prydd med Klara Kristalovas skulptur ”Hon väntar alltid” med en ståtlig liljekonvalj som effektivt blickfång.

Här har de lokala kulturföreningarna en jättefin liten scen i händelsernas centrum. Kom igen musiker, skådespelare, dansare, ståuppare – här har ni chansen att få en publik på sekunden.

ANNONS

Man kan tycka att kommunen har varit generös genom att skapa denna scen. Men frågar man närmare är det inte så generöst längre. För det första vill polisen ha 870 kronor för besväret (?) och därtill vill kommunen ha 1 400 kronor per dag för att man använder platsen. Inte konstigt att det står tomt. Här finns uppenbart en så kallad förbättringspotential.

Den hittar man om man läser Falkenbergs kommuns kulturstrategi. Där står många lovande saker om kultur, till exempel den här: Kommunen vill ”öka tillgängligheten genom att undanröja fysiska, ekonomiska och sociala hinder för att delta i kulturlivet”. Simsalabim, där rök de där försmädliga avgifterna. Tack, kommunen!

Harald Bergengren

ANNONS