När du som personal i hemtjänsten får möta människor som till exempel levt ett långt liv kan de berika oss med historia kring deras liv, skriver insändarskribenten.
När du som personal i hemtjänsten får möta människor som till exempel levt ett långt liv kan de berika oss med historia kring deras liv, skriver insändarskribenten. Bild: Pontus Lundahl/TT

En annan syn på hemtjänsten – från en som jobbar där

Tacksamhet och ett leende är oftast det man möter.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationHalland|

Vill bara skriva några rader om mitt arbete som oftast i tidning, sociala medier, skrivs negativt om. Mitt arbete är i Varbergs kommun i hemtjänsten, ni undrar nog varför jag jobbar i hemtjänsten? Jo det är för jag själv är en omvårdande person som vill hjälpa mina medmänniskor i vardagens alla tillfällen.

Hemtjänsten är en bra grund i samhället där människor med olika behov av hjälp får känna sig trygga i sina egna hem. När du som personal i hemtjänsten får möta människor som till exempel levt ett långt liv kan de berika oss med historia kring deras liv. Jag har exempel på en man som var nära 100 år och berättade hur det var att bli såld på barnaktion, och hur han hamnade på ett ställe och tjänade som dräng hela sitt liv. Eller när jag mötte en kvinna som var 100 år som tyckte den bästa uppfinningen var huset på hjul (bil), slippa regn och rusk när man skulle till torget och handla. Detta gör så att historier om människoliv aldrig dör.

ANNONS

Det finns också andra möten, som att hjälpa någon äta, eller sällskapa vid mattillfällen där man byter några ord lägger upp en fin tallrik med varm mat, ett glas med dricka. Tacksamhet och ett leende är oftast det man möter.

Vi har också morgonhjälp och kvällshjälp, där vi ser till att dagen kan börja så bra som möjligt samt ett avslut på dagen som slutar med ordet god natt.

Alla dessa möten berikar mig och många av mina kollegor. Detta vill jag säga med dessa ord att hemtjänsten är en bra arbetsplats.

Över 25 år som undersköterska

ANNONS