Ekologiskt. Att odla ekologiskt betyder att odla mat som inte är besprutad med kemiska ämnen.
Ekologiskt. Att odla ekologiskt betyder att odla mat som inte är besprutad med kemiska ämnen.

Ekologiskt och närodlat kan inte jämföras

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
|

Miljö. När började vi människor tro att det är smart att odla mat med hjälp av olika gifter tro? Eller att få en ”vackrare” trädgård med hjälp av gifter, färre maskrosor, ni vet. Nu finns det förhöjda ämnen av gifter i brunnar i grundvattnet i Skåne, på vissa platser så att vattnet är otjänligt.

Att odla ekologiskt betyder att odla mat som inte är besprutad med kemiska ämnen. Gifter alltså. Det betyder att våra barn slipper få förhöjd halt av olika giftiga ämnen i sina kroppar och Det betyder att den biologiska mångfalden, den som vi människor är helt avhängiga av för att överleva, får en chans att fortsätta vara en mångfald. Bland annat.

ANNONS

Centern vill att vi ska prioritera närodlat istället för ekologiskt. De ställer ekologiskt odlat mot närodlat som om det vore fullt möjligt. Det har inte med varandra att göra faktiskt. Det är som att jämföra äpplen med torv. Närodlat handlar vi för att stödja våra närliggande lantbrukare och undvika lååånga transporter. Men då måste vi välja att bortse från kemiska bekämpningsmedel, från gifter. För de kemiska bekämpningsmedlen är ju inte bättre bara för att de är närmare oss, eller?

Jag vet att konventionella odlare i Sverige lägger manken till för att använda så lite kemiska bekämpningsmedel som möjligt. Det är bra. Man säger inte längre att det är ofarligt, men man fortsätter att använda det.

Vill man ha en giftfri vardag med biologisk mångfald och undvika gifter i grundvattnet, och i oss själva, så väljer man ekologiskt, helst ekologiskt närodlat. Vill man gynna det svenska och det nära jordbruket där djuren generellt har det mycket bättre än i andra länder och även konventionella odlare använder mindre kemiska bekämpningsmedel än man ofta gör i andra länder, ja då väljer man närodlat och/eller svenskodlat.

ANNONS

Så här kanske:

Ekologiskt närodlat

Ekologiskt svenskodlat

Ekologiskt från Europa

Ekologiskt varsomhelstifrån

Närodlat

Svenskodlat

Varsomhelstodlat

Ni gör som ni vill men blanda inte ihop äpplen med torv!

Elisabeth Falkhaven (MP)

gruppledare, Miljöpartiet de gröna i Halland

ANNONS