Basindustrins företag sätter alltid säkerheten främst. Man ska känna sig trygg på jobbet, skriver Per Widolf.
Basindustrins företag sätter alltid säkerheten främst. Man ska känna sig trygg på jobbet, skriver Per Widolf.

Droger hör inte hemma i industrin

Utöver de allvarliga olycksfallsriskerna tillkommer säkerhetsrisker, i form av kriminalitet, och den oro det medför.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationHalland|

Den ökade droganvändningen i samhället letar sig in även på basindustrins arbetsplatser. Detta påverkar säkerheten och företagens konkurrenskraft negativt på flera sätt. Alla aktörer behöver gemensamt och tydligt ta ställning mot narkotikabruket.

Basindustrins företag sätter alltid säkerheten främst. Man ska känna sig trygg på jobbet. Droganvändning medför att man sätter sitt eget och sina kollegors liv och hälsa på spel. Utöver de allvarliga olycksfallsriskerna tillkommer säkerhetsrisker, i form av kriminalitet, och den oro det medför. Att arbete utförs under påverkan av droger kan även få andra allvarliga konsekvenser än olycksfall. Förtroendet för företaget kan äventyras. Irrationella beslut och misstag kan orsaka stora ekonomiska skador. Ingenstans inom industrin, oavsett arbetsuppgifter, kan narkotika tolereras.

ANNONS

Industriarbetsgivarna företräder företag inom basindustrin. Våra medlemsföretag är ofta stora arbetsgivare som i högsta grad är delaktiga i samhällslivet på de orter där verksamheterna är lokaliserade. I många fall är företagen och samhällena starkt förknippade med varandra. Förekomsten av droger och kriminalitet påverkar inte bara attraktionskraften negativt för ett samhälle i sig utan även för företagen som är verksamma där. I ett läge där företagens utmaningar med kompetensförsörjning redan är enorma begränsar även droganvändning urvalet av anställningsbara individer. Av väl grundade skäl undviker företagen att anställa individer som använder narkotika.

Droganvändning påverkar vidare produktiviteten och arbetets kvalitet negativt. Ökad ohälsa och korttidsfrånvaro, likväl som ökad sjukfrånvaro är typiska konsekvenser av att medarbetare använder droger. Droganvändning riskerar även att leda till oro och obehag bland arbetskamrater samt tar stora resurser från chefer och HR.

Nyligen kom en dom i Arbetsdomstolen som slår fast att en arbetstagare som vid testning visar spår av tidigare narkotikaanvändning kan antas vara påverkad av narkotika ända till dess att ett nytt drogtest är negativt. Domen ger ett arbetsrättsligt stöd för Industriarbetsgivarnas hållning: droger hör inte hemma i industrin.

Semesterledigheten kan medföra en ökad risk att prova på och att utveckla ett beroende av droger. Det innebär i sin tur en utmaning för arbetsgivarna då hösten kommer.

ANNONS

Vi förväntar oss att vi delar nolltoleransen mot droger med våra fackliga motparter. Vi behöver gemensamt arbeta för att få bort narkotikan från våra arbetsplatser. Droger hör inte hemma i industrin.

Per Widolf

förhandlingschef Industriarbetsgivarna

ANNONS