Insändarskribenten fick veta att banken inte hade möjlighet att erbjuda den tidigare ränterabatten när lånen skulle omförhandlas.
Insändarskribenten fick veta att banken inte hade möjlighet att erbjuda den tidigare ränterabatten när lånen skulle omförhandlas. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Det var ju nu jag behövde ränterabatten – men banken sa plötsligt nej

Jag vill inte ha en massa erbjudanden om filmrabatter och sänk pris på stavmixer. Jag vill ha en anständig ränterabatt som trogen skötsam kund.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationFalkenberg||

Falkenbergs sparbank är en bra bank! Eller? Jag är kund där. Jag tittar på olika erbjudande jag fått; rabatt på sommarteater, biljetter till James Bond-film, rabatt på medlemskap i Flädje golfklubb, rabatt på olika hushållsmaskiner. Banken informerar också om att man stöttar föreningar med 3,4 miljoner till 65 olika projekt. Man är samhällsaktiv. Men man hade också ett räntenetto på 210 miljoner 2022 att ta av.

I veckan fick vi veta hur mycket storbankerna tjänade andra kvartalet 2023. Swedbank 12,8 miljarder, vilket innebär en ökning med 80 % jämfört med 2022. Kan vi tänka oss en liknande utveckling hos Falkenbergs sparbank?

ANNONS

Nyligen träffade jag min personliga bankman. Jag skulle omförhandla den kundrabatt jag haft på mina fastighetslån. Jag har haft rörliga lån, likt många bankkunder. Och med Riksbankens höjningar av styrräntan har lånen blivit avsevärt dyrare. Samtidigt med en inflation på nära 10 procent. Nu behöver jag ju verkligen stödet av banken som ränterabatten innebär.

Då säger min personliga bankman att han inte kan erbjuda samma ränterabatt som tidigare. Banken har inte möjligheten att erbjuda den tidigare ränterabatten. Så var det med den förhandlingen…

Men det var ju nu jag verkligen behöver en ränterabatt som hjälper mig, när mina räntekostnader stigit med 270 procent. Och banken tjänar mer pengar än någonsin.

För mina ökade räntekostnader i år skulle jag kunnat köpa 684 biobiljetter till James Bond-filmen.

Jag vill inte ha en massa erbjudanden om filmrabatter och sänk pris på stavmixer. Jag vill ha en anständig ränterabatt som trogen skötsam kund. För det har ni råd med!

Det finns en sentimental låt från 70-taletsom lät ”You left me just when i needed you most”. Så känns det faktiskt att Falkenbergs Sparbank gjort nu.

Bankerna beter sig oanständigt när man på det här sättet ökar trycket på kunderna för att maximera sina vinster.

ANNONS

Ge ett riktigt stöd till kunderna i stället för era kulisser av hjälpsamhet. För det har ni råd till!

Djupt besviken bankkund

ANNONS