Det handlar om mycket mer än några sagostunder på ett bibliotek. Det handlar om allas rätt att få vara sig själva, skriver Christofer Bergenblock (C).
Det handlar om mycket mer än några sagostunder på ett bibliotek. Det handlar om allas rätt att få vara sig själva, skriver Christofer Bergenblock (C). Bild: Christine Olsson/TT

Insändare: Det handlar inte bara om sagostunder på ett bibliotek

Det pågår en tillbakagång från rätten att vara sig själv.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationVarberg||

Apropå

artikeln ”Annorlunda sagostund med bakomliggande budskap”

Det var glädjande att ta del av HN:s reportage om den annorlunda sagostunden på Komedianten där Miss Shameless och Lady Busty läste normkreativa sagor för barnen i lördags. Syftet var inte bara att underhålla utan även visa exempel på att man får vara som man vill och att stärka barnens självförtroende. Att det dessutom är populärt med glitter, glamour och utklädnad vet nog alla som är eller varit småbarnsföräldrar.

Dragqueens är ju knappast något nytt fenomen, inte heller att läsa sagor för barn. Detta till trots har det varit gott om fördomsfulla och inskränkta kommentarer på HN:s facebooksida under helgen. De värsta har rensats bort, men väldigt många går fortfarande att ta del av för den som vill få en inblick i människors rädsla för det som är avvikande eller annorlunda.

ANNONS

I många delar av världen pågår just nu en tillbakagång för rätten att vara sig själv. I Polen sätter man upp skyltar med HBTQI-fria zoner, i Ungern har man förbjudit information om homosexualitet till minderåriga och i USA pågår lagstiftning i flera delstater för att stoppa dragqueens från att uppträda.

Hur ser det då ut i Sverige? I Trelleborg och Kalmar har sverigedemokratiska politiker försökt stoppa dragshowartister från att läsa sagor för barn, i Gävle stoppade regionfullmäktiges sverigedemokratiske ordförande ett luciatåg därför att lucian identifierade sig som "hen” och i riksdagen har sverigedemokraterna motionerat om ett grundlagsförbud mot att hissa Prideflaggan utanför offentliga byggnader.

Vi är alltså inte på något sätt förskonade i Sverige ifrån förslag om att inskränka människors rättighet till sin egen identitet och till sin egen person. För oss som tror på alla människors lika rätt och värde är det här en utveckling som måste motverkas. Det handlar nämligen om mycket mer än några sagostunder på ett bibliotek. Det handlar om allas rätt att få vara sig själva, en rätt som både barn och vuxna måste få ha. Med eller utan glitter och glamour.

Christofer Bergenblock (C)

riksdagsledamot, Varberg

LÄS MER:Annorlunda sagostund med bakomliggande budskap

LÄS MER:Låt barnen vara barn

LÄS MER:Föreställningen borde vara för vuxna

LÄS MER:Låt barn vara barn utan ångest och skam

LÄS MER:Det var en sagostund med tema vänskap

ANNONS