Fogdevägen 1C i Tvååker.
Fogdevägen 1C i Tvååker. Bild: Jennie Persson

Det är skillnad på att leva sina sista år i livet och att leva ett helt liv

Byggnaden på Fogdevägen skriker: ”institution” och dit vill vi inte ha våra ungdomar och vuxna mitt i livet.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationTvååker|

Svar

på ”Det är skillnad på folk och folk”

Du har helt rätt; Det är skillnad på folk och folk. En del föds friska och får leva ett långt och innehållsrikt liv med många valmöjligheter. Andra föds med någon funktionsnedsättning och behöver mer eller mindre hjälp hela sitt liv och utan valmöjligheter.

Jag har inget emot Tvååker, vad jag reagerar på är att göra två gruppbostäder i det nedlagda demensboendet på Fogdevägen. Byggnaden på Fogdevägen var helt rätt för vad den en gång uppfördes. Jag tycker också att det var helt fel att lägga ner demensboendet. Men du och alla, inklusive politiker och tjänstemän, måste förstå att det är skillnad på att leva sina sista år i livet och att leva ett helt liv.

ANNONS

Är man ung eller mitt i livet då vill man ha ett ”jobb” vill kunna delta i olika fritidsaktiviteter och ha ett gott socialt liv. Hur många dagcenter finns det i Tvååker? Hur många möjligheter till Funka Varbergs aktiviteter finns i Tvååker? Hur många möjligheter finns det till idrottsaktiviteter för personer med funktionsnedsättning i Tvååker? Dessutom får de som måste åka till sin dagliga verksamhet, och det måste många göra, betala lite för att deltaga, då Habiliteringspengarna inte helt täcker utgifterna för att ta sig dit och hem. Alla har inte möjlighet att kunna promenera till ”jobbet”. Hur många måste ”betala för att arbeta”?

Vad gäller busshållplatsens närhet, så är det bra. Det är bara det, att det är inte så många av LSS-gruppens personer, boende på gruppboende, som klarar av att åka buss. Så nog är det skillnad på folk och folk.

Byggnader och lokaler är en sak, men de ska användas till vad de är avsedda för. Byggnaden på Fogdevägen skriker: ”institution” och dit vill vi inte ha våra ungdomar och vuxna mitt i livet. Den typen av boende lämnade vi bakom oss i mitten på 1990-talet. Och det här med valmöjligheter? Du har blivit och blir hänvisad till en bostad där ”det finns en ledig säng”. Så kasst är det. Vad för valmöjligheter är det?

ANNONS

Daisy Sjölin

mamma

ANNONS