Budgeten på drygt 1,4 miljarder kronor som klubbades i november 2022 har socialnämnden skyldighet att rätta sig efter, skriver insändarskribenten.
Budgeten på drygt 1,4 miljarder kronor som klubbades i november 2022 har socialnämnden skyldighet att rätta sig efter, skriver insändarskribenten. Bild: Janerik Henriksson/TT

Det är inte socialnämndens ordförande som sätter budget

Från läktarens åskådarplatser kommer expertutlåtanden.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationVarberg||

Svar

på ”Driv frågan om en ökad budget för socialförvaltningen”

Att de bästa och kunnigaste spelarna sitter på läktarnas åskådarplatser är ett välbekant faktum.

Paret Eva Hylander Ericsson och Thomas Ericsson har genom åren alltid varit beredda att sprida sin visdom, om allt mellan himmel och jord, till alla som orkar läsa och höra.

Just nu är det inom socialnämndens område som de hemsnickrade expertutlåtandena haglar.

Budgeten för socialnämnden innevarande år är lagd av hela Varbergsalliansen i samarbete med Varbergspartiet.

Det senare partiet tillhörde paret Hylander&Ericsson när budgeten sattes i höstas och jag kan inte minnas att de hade några åsikter då om hur socialförvaltningen skall drivas bäst.

ANNONS

Därefter var Eva Hylander Ericsson ledamot av socialnämnden i en hel månad innan hon hoppade av och valde att sätta sig på läktaren.

Budgeten på drygt 1,4 miljarder kronor som klubbades i november 2022 (socialdemokraternas budget var fem miljoner kronor högre) har socialnämnden skyldighet att rätta sig efter.

Det innebär att man i möjligaste mån måste göra nödvändiga omställningar och effektiviseringar, dock utan att försämra kvalitén i verksamheten.

Hade kvalitén i verksamheten varit försämrad hade inte förra årets underskott varit så stort som det blev.

När paret Hylander&Ericsson i mästrande ton talar om skygglappar, öronproppar och annat har de inte en susning om vilka tankar som finns och vilka interna resonemang som förs kring såväl nuvarande som kommande budget.

Men det är inte socialnämndens ordförande som sätter budgeten utan det gör som bekant kommunfullmäktige utifrån de förutsättningar som finns.

Det aktuella ekonomiska läget i kommunen gör att det är snarare svångrem än svängrum som gäller kommande år och det är inte på läktaren man tar ansvar.

Så välkomna till den verkligheten Hylander&Ericsson!

Sven Andersson (M)

ordförande i socialnämnden

LÄS MER:Driv frågan om en ökad budget för socialförvaltningen

ANNONS