Jag håller med dig om att det bästa är om barnen går i skola i sina hemländer, men krig, våld, tortyr och fängelse hotar många flyktingar vid ett återvändande. Bilden är från ett flyktingläger i Aleppo i Syrien 2013.
Jag håller med dig om att det bästa är om barnen går i skola i sina hemländer, men krig, våld, tortyr och fängelse hotar många flyktingar vid ett återvändande. Bilden är från ett flyktingläger i Aleppo i Syrien 2013. Bild: Erhan Sevenler

Det är inte att bara skicka hem flyktingbarn

Våld tortyr och fängelse väntar många flyktingar vid ett återvändande.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationHalland|
|

Svar

på "Vi har regler för invandring – även för barn och föräldrar”

Att skicka hem barnen till krigsdrabbade områden, ingen skola, ingen sjukvård. Brist på rent vatten, bara fattigdom och elände, strider mot Barnkonventionen som blev svensk lag 2020.

Tyvärr finns det exempel på barn som efter beslut av Migrationsverket/Migrationsdomstolen tvingats lämna Sverige för att återvända till krigsdrabbade områden med allt vad det innebär av risker för barnen. Det är inte så enkelt som du beskriver det Nisse. Vissa länder tar inte emot flyktingbarn som fått avslag på sin asylansökan här i Sverige.

Jag håller med dig om att det bästa är om barnen går i skola i sina hemländer, men krig, våld, tortyr och fängelse hotar många flyktingar vid ett återvändande. Exempel på sådana länder är Syrien, Somalia, Iran och i dag även Ryssland.

ANNONS

Nu hoppas vi att Rysslands anfallskrig mot Ukraina skall upphöra, en from förhoppning, och att flyktingarna skall kunna återvända hem till sina nära och kära.

Enligt FN: s konvention om mänskliga rättigheter har alla människor som flyr från krig och förföljelse rätt att söka asyl i annat land. Sverige har gått från en humanitär flyktingpolitik till en av de mest restriktiva i Europa.

I dag protesterar lärare inom skolan, vårdpersonal inom vården och socialarbetare inom socialtjänsten mot förslaget att kräva anmälningsplikt av papperslösa.

Till sist, hur skulle vi klara vården, hemtjänsten och äldreomsorgen utan våra nyanlända/nybyggare?

Per Sjövall

Aida El Sayyed

Irhan Kasic

Rädda Barnen, Falkenberg

LÄS MER:Vi har regler för invandring – även för föräldrar och barn

ANNONS