Läjet består till mestadels av envånings- och tvåvåningshus, skriver insändarskribenten.
Läjet består till mestadels av envånings- och tvåvåningshus, skriver insändarskribenten. Bild: Dick Gillberg

Bygg med förnuft i Läjet

Hus lika höga som i Varbergs innerstad i Läjet – gör om gör rätt!

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
|

För er som trodde att tokexploateringen av östra Läjet var över så kan det bekräftas att så är inte fallet.

Den 6 februari postade Etikhus på Instagram en uppdatering om säljstart av bostadsrätter i kvarteret ”Bagarmästaren”. Förmodligen hoppades man att uppdateringen skulle överskuggas av stormen runt Västerport som då pågick i full styrka.

I inlägget på Instagram använder man sig av en idyllisk bild av Läjets småbåtshamn vilket är motsatsen till det man enligt Etikhus egna hemsida önskar uppföra för här möts man av samma illustrationer som tidigare, 4-5 våningsplan och 100 bostadsrätter. Trots att detaljplanarbete pågår, är man så säker på att den ”demokratiska” processen kommer utfalla i ens egna favör att man anser sig kunna förbereda eventuella intressenter för försäljning hösten 2024.

ANNONS

Nu kanske det inte låter så drastiskt som det faktiskt är. Vi tar Varbergs innerstad som exempel; Den genomsnittliga byggnadshöjden är 3-4 våningar. Dessa huskroppar kommer alltså vara lika höga eller högre än byggnader i Varbergs innerstad. Lägg nu till att de kommer byggas i Läjet som består till mestadels av envånings- och tvåvåningshus och att de bostäder som omger just "Bagarmästaren" redan ligger cirka 0,5-1 meter under gatunivån.

Tittar vi sedan på exploateringsgraden så ska det alltså byggas 100 bostadsrätter, det kanske inte låter mycket men då tittar vi igen på omgivningen; Det finns sedan tidigare ett bostadsområde bredvid "Bagarmästaren", Makrillvägen. På en mer än dubbelt så stor yta finns här 66 bostäder i två våningsplan. Ett annat bostadsområde finns rakt över gatan från Bagarmästaren, Segelvägen. På ungefär samma yta som "Bagarmästaren" ryms här 29 bostäder i 1-våningsplan.

Som vi i Läjet tidigare sagt, bygg gärna här, men man måste anpassa sig till platsen. Hade till exempel husen längs Tångvägen varit två våningar höga hade det skapat en naturligare övergång till husen omkring. Gör om och gör rätt och visa att ni menar allvar med att anpassa er till Läjets idyll.

Philip

ANNONS