Svar
på ”Ska det vara tillåtet att kränka andra människor?”
Hej Rolf!
Du önskar att statsministern förklarar vad som är tillåtet. Han säger att bokbränningar är "lagligt". Det betyder att det är tillåtet. Glasklart.
Du frågar om det ska vara tillåtet att kränka någon. Det går inte att lagstifta mot kränkning. Vi kränks inte av samma saker. Ska man förbjuda det du blir kränkt av eller det jag blir kränkt av eller allt som alla kan tänkas bli kränkta av? Ska antalet kränkta ha betydelse eller ska det räcka att en enda person känner sig kränkt? Hur bevisar man att man är kränkt? Hur ilsken och hotfull den kränkta blir eller hur våldsamt denne uppför sig kan naturligtvis inte styra vilken kränkning som ska förbjudas. Då styr hot och våld.
Det är alltid någon som inte håller med, blir arg eller känner sig kränkt, nästan vilken åsikt du än dramatiskt och starkt demonstrerar. Men man får besinna sig och inte våldföra sig på någon i ett åsiktsfritt samhälle helt enkelt. Att helt få bort demonstrationen går inte med svensk lagstiftning, men möjligen att få den till en annan plats.
Jag tycker det här problemet börjar likna bakvänd skuldbeläggning. Som när man skyller våldtäkt på våldsoffrets klädsel.
Skilj gärna på handlingarna enligt följande;
En våldsmakare gör våld mot människor, mot andras ägodelar, mot tjänstemän, hotar olagligt med mera. Allt detta är strängt förbjudet och brottsligt. Bli gärna upprörd av det.
En bokprovokatör gör våld mot ett föremål i egen ägo för att demonstrera en åsikt. Kanske upplever personen att boken är kränkande. Det får man tycka om en bok. Det hindrar absolut ingen att fortsätta utöva sin tro, läsa sitt eller sina exemplar och att älska bokens budskap. Så bli för guds skull inte så upprörda för detta, är mitt råd. Smaken är som baken. Bry er inte om det. Gå inte dit.
Ateisten