Det är skamligt att våra skatter pungas ut till till exempel små oerfarna och okunniga AT-läkare som får hoppa omkring i landet och serveras dubbla löner, skriver insändarskribenten.
Det är skamligt att våra skatter pungas ut till till exempel små oerfarna och okunniga AT-läkare som får hoppa omkring i landet och serveras dubbla löner, skriver insändarskribenten. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Bra att regionen tar tag i problemet med hyrläkare

Att läkarprofessionen fått sjunka så djupt är högst beklagligt, skriver Ingela Strandvik.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationHalland||

Apropå

artikeln ”Stoppet för hyrsjuksköterskor skapar oro”

Bravo Region Halland att ni tagit itu med och allvarligt försöker avskaffa hyrpersonal inom vården.

Detta unkna system att hantera skattebetalarnas pengar inom hälso- och sjukvård släpptes loss under 1990 talet, närmare bestämt 1993, under Moderaternas Carl Bildts tid på tronen, då bemanningsföretag fick fritt fram att härja inom den offentlig sektor, dvs de fick ta skattepengar till att anställa folk till hutlöst pris, i första hand läkare som då och sen dess kan behålla vinster, uppe i himlarymderna. Systemet med hyrläkare i första hand och därefter inom andra professioner, har fullständigt raserat den svenska sjukvården. Tro inte att det kom i gång på grund av brist på läkare. Det fanns alldeles tillräcklig med läkare då liksom det finns nu. Problemet är att de inte vill arbeta, utan att få dubbelt betalt. Vad säger inte detta, annat än att girighet, nepotism och lättja släpptes loss?

ANNONS

I andra länder fanns/finns också detta system. I London höll hela sjukvårdssystemet att falla samman i mitten av 2000-talet. Då bestämdes det att i Stor London med sina 12 miljoner invånare (fler än Sveriges befolkning) fick inga hyrläkare anställas från och med ett visst datum. Jag hade en brorson som bodde och arbetade som läkare där vid detta tillfälle. Man trodde att läkarna skulle lämna London i sticket men det gjorde de inte. De stannade och accepterade vanlig god lön. Det finns visserligen hyrpersonal ute i landet i Storbritannien men inte i London, Stor London.

Det är dags…har varit dags för längesedan…att avskaffa detta otyg till anställning på våra sjukhus och vårdcentraler. Det är skamligt att våra skatter pungas ut till till exempel små oerfarna och okunniga AT-läkare som får hoppa omkring i landet och serveras dubbla löner, och heller inte behöver ta ansvar för patienterna. Och alla de andra som bara jobbar kortvarigt och sen sticker all världens väg. Att detta har tillåtits fortsätta år ut och år in kan förklaras endast med tre ord, som nämnts ovan, nämligen girighet, nepotism och lättja.

Nu tar Region Halland detta tuffa steg att inte anställa hyrpersonal. Läkare och andra professioner får gärna jobba kvar, tänker jag mig, men då med vanlig rimlig lön. Detta måste förstås medföra att för varje hyrläkare som anställs normalt kan det nu anställas ytterligare en för samma summa som endast en, tidigare. Detta förstår vilken dumbom som helst i detta land. Det kan t.o.m. anställas en 3e läkare med vanlig hög lön för samma summa, eftersom även bemanningsföretagets inkomster inte behövs, ja de som jobbar endast för att spara vinster av våra skattepengar.

ANNONS

Att läkarprofessionen fått sjunka så djupt är högst beklagligt. Förr respekterades de, för att de ville med sitt arbeta hjälpa människor som är sjuka. Numera utbildas läkare endast för att tjäna pengar…detta med statens och regionernas goda vilja, tycks det. För detta får de ingen respekt!

Ingela Strandvik

Varberg, Halland

LÄS MER:Stoppet för hyrsjuksköterskor i Halland skapar oro

ANNONS