Det är fint att höra hur barn uppmuntras att cykla till skolan, när det finns en säker skolväg, skriver insändarskribenten.
Det är fint att höra hur barn uppmuntras att cykla till skolan, när det finns en säker skolväg, skriver insändarskribenten. Bild: Martina Holmberg / TT

Bra att barn uppmanas att cykla till skolan

Vi som cyklade mycket som barn, har ofta kvar vanan som vuxna.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationVarberg|

Apropå

artikeln ”Uppmaningen från Varbergs kommun: Låt fler barn cykla till skolan”

Det är fint att höra hur barn uppmuntras att cykla till skolan, när det finns en säker skolväg. Att barn skulle börja skolan vid sju års ålder på 1800-talet, anses bero på att de då orkade gå tio kilometer till närmaste skola. Vi som cyklade mycket som barn, har ofta kvar vanan som vuxna.

Fint också att det byggs fler cykelvägar, eftersom de behöver finnas innan cyklandet tar fart. Detta behöver även Trafikverket ta hänsyn till, så att vi vågar cykla på landsbygden också, där de har ansvaret.

ANNONS

Men även inom tätorten kan det bli säkrare. Att kunna cykla tryggt med barn över Getteröbron kanske kräver en 50-100 cm hög avdelare mot bilvägen, t ex genom säkerhetsglas. Eller kanske Derome eller Södra vill exponera korslimmat trä på denna turistnära sträcka? Räcke är det ju lätt att fastna i.

Och vi vanliga varbergare behöver upptäcka mer av hur snabbt och enkelt det ofta är att cykla. Lite segt innan du kommer igång, men visst är det en bra tid att ta ett cykla-mer-beslut nu i syrén- och fågelsångstiden? Och att satsa på en bra cykel kan ju löna sig i längden.

Vi får dra våra små strån till samhällsstacken, som ju måste byggas klimatvänligt och med omsorg om all naturens mångfald framöver. Och den mångfalden kan finnas just nu, på en cykelsträcka nära dig.

Ingemar Johansson

Cykelfrämjandet

ANNONS