Insektsdöden anser många i forskarleden vara lika eller mer förödande än den globala klimatuppvärmningen. 30% av det vi stoppar i oss är direkt kopplat till insekter; 70 % indirekt.
Nedbrytare, pollinerare, skadedjurspredatorer mm fyller ett direkt fundamentalt behov kring mänsklighetens överlevande.
Ska dessa bin, humlor, fjärilar, blomflugor etc finnas till vår hand, behövs vild natur. Idag täcker i stort sett all mark: betong, hus och industrier, oändliga odlingsfält, sterila gräsmattor eller monotona granåkrar. Någon vild natur där ängsfloran kan få blomma över hela säsongen; från mars till november är idag sällsynt.
Med heder verkar i dag vår kommun med att klippa stora arealer gräs och sly; se Hamrekulle, vid Brukshundsklubben, Brunnsberg, Getterövägen mm, samt att forsla bort det vid rätt tid på året. Detta behövs för att magra ut den feta, kväverika marken, för att ge plats åt ängsblommor. Initiativet att låta vilda växter frodas vid några av rondellerna är både modigt och insiktsfullt.
En del medborgare tycker fortfarande att det ser fult och ovårdat ut, men detta är exempel på genuin naturvård. Visste man bara om dess värde skulle vi nog tycka att ängsvädd, getväppling, kråkvicker och vallmo är minst lika vackert som en död gräsmatta. Vi måste släppa kontrollen ibland till förmån för otuktad natur.
Alla odlare av jordgubbar, äppelträd och vinbärsbuskar kan skatta sig lyckliga. Småfåglar också.
Alltså, ett stort fång blommor till kommunen.
Maria Larsson
Annalena Holm
Antti Friberg
Birgitta Ek Elmqvist
Martin Kjerrulf
Mia Bremberg
Anna Stenström
Birgitta Rödström
Mats Petersson
Jessica Olofsson Bergius
Gert Andersson
Varbergs Naturskyddsförening