Palestinierna har en laglig rätt att föra en väpnad kamp mot ockupationsmakten, dock inte att anfalla civila mål. Exakt samma lagliga rätt som Ukraina har att bekämpa Rysslands olagliga ockupation, skriver insändarskribenten.
Palestinierna har en laglig rätt att föra en väpnad kamp mot ockupationsmakten, dock inte att anfalla civila mål. Exakt samma lagliga rätt som Ukraina har att bekämpa Rysslands olagliga ockupation, skriver insändarskribenten. Bild: Abed Khaled

Att försvara en illegal ockupation är inte legitimt

Palestinierna har en laglig rätt att föra en väpnad kamp mot ockupationsmakten, dock inte att anfalla civila mål.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationHalland||

Svar

på ”Israel har rätt att försvara sig”

Lars Lindh hävdar Israels rätt att försvara sig men förbiser ett antal väsentliga saker. Palestinier har laglig rätt till väpnat motstånd mot en olaglig ockupationsmakt men ockupationsmakten har ingen laglig rätt att försvara sin olagliga ockupation. Ändå är det en ockupation som pågått sedan staten Israel bildades 1948.

Utan förhandlingar med palestinierna tyckte FN 1947 att det var rimligt att i ett landområde med ca 30% judisk befolkning så skulle 56% utgöra judiskt område och resterande 44% bli palestinskt/arabiskt. I kriget som följde ockuperade Israel ytterligare 22% av området. Cirka 750 000 palestinier flydde eller fördrevs från sina hem. Över 500 palestinska byar och samhällen förstördes. Våldet mot civila var skoningslöst då precis som nu.

ANNONS

Läget nu och sedan lång tid tillbaka är att Israel spärrat av Gaza till att i praktiken bli ett enda stort fängelse för cirka 2,2 miljoner palestinier. På västbanken finns tre typer av områden, A, B och C. A, under palestinsk kontroll, består av 18% av landytan på västbanken. B utgör 22% av landytan där palestinska myndigheten har viss kontroll men ockupationsmakten Israel har full kontroll militärt. Resterande område C utgör 60% av västbanken och den israeliska ockupationsmakten har full kontroll över allt i området.

På västbanken finns nu cirka 700 vägspärrar som gör det svårt för palestinier att förflytta sig till sina arbetsplatser och jordbruksmark. Där finns cirka 250 olagliga israeliska bosättningar där det bor cirka 700 000 israeler på olagligt ockuperad mark. Hela tiden sedan 1948 har undanträngningen av den palestinska befolkningen pågått. En etnisk rensning som givetvis står i strid med all folkrätt och internationell lag. Apartheidlagar har stiftats. Israel har ingen som helst laglig rätt att försvara denna ockupation. Palestinierna har däremot en laglig rätt att föra en väpnad kamp mot ockupationsmakten, dock inte att anfalla civila mål. Exakt samma lagliga rätt som Ukraina har att bekämpa Rysslands olagliga ockupation.

Glenn Wahle

LÄS MER:Israel har rätt att försvara sig

ANNONS