Många av de ensamkommande, som bor här och studerar vård och omsorgsprogrammet jobbar för fullt både kvällar och helger för bristen på personal är extra stor just nu, skriver insändarskribenten.
Många av de ensamkommande, som bor här och studerar vård och omsorgsprogrammet jobbar för fullt både kvällar och helger för bristen på personal är extra stor just nu, skriver insändarskribenten. Bild: isabell Höjman/TT

Är 0,2 procent massinvandring?

Det handlar om mänsklig värdighet helt enkelt. Svar

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationVarberg|
|

på ”Prioritera välfärd före massinvandring

Hellsborn har tydligen hittat en rapport som inte tror på nyttan av asylinvandring. Samtidigt finns det många rapporter som visar just motsatsen, att det är en vinst även för Sverige. Nu har vi väl inte asylinvandring av ekonomiska skäl, utan framför allt av humanitära och medmänskliga skäl. Det handlar om mänsklig värdighet helt enkelt. Det är grunden i hela Vänsterpartiets ideologi. Att det sen blir en win-win för både oss och för dem som kommer hit är mest en bonus.

Till exempel visar Nationalekonomen Ingvar Nilsson tydligt på de ekonomiska vinsterna av asylinvandring i en rapport från 2016. ”Ensamkommande flyktingbarn ur ett socialt investeringsperspektiv”. Men det står väl extra klart just i dessa dagar, att vi inte hade klarat denna kris utan våra invandrare. Upp till en tredjedel av alla anställda inom vården är födda utomlands. Speciellt de sämre betalda jobben, som svenskar inte är så lockade av, bärs istället upp av invandrare. Det kan väl inte undgå någon att det är tack vare invandrarna som vården ändå fungerar så bra som den gör i nuläget.

ANNONS

Många av de ensamkommande, som bor här och studerar vård och omsorgsprogrammet jobbar för fullt både kvällar och helger för bristen på personal är extra stor just nu. Så bra att Varberg tog emot dem för några år sen.

Om man som insändarskribenten själv jobbar inom äldrevården är det för mig en gåta att man inte kan se hur stor insats många av invandrarna gör. Vi har brist på framförallt unga människor i arbetsför ålder. Antalet födda -98, -99 och -00 är cirka 100 000 per år. En normal årskull består av cirka 120 000-130 000.

Varberg ska ta emot 94 flyktingar 2020. Befolkningen uppgår till cirka 64 000. Det innebär en invandring på knappt 0,2 %. 2 promille alltså. Hur trovärdig är man då om man som SD kallar det massinvandring?

Björn Mellquist (V)

ANNONS