Det är faktiskt fullt rimligt att gravida kvinnor får förlösas på BB utan rädsla att bli angivna av vårdpersonalen, skriver insändarskribenten.
Det är faktiskt fullt rimligt att gravida kvinnor får förlösas på BB utan rädsla att bli angivna av vårdpersonalen, skriver insändarskribenten. Bild: Isabell Höjman/TT

Angiverilagen – ett paradigmskifte som ingen vill ha

Fullt rimligt att barn får gå till skolan och att gravida kvinnor får förlösas på BB utan rädsla att bli angivna.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationHalland|
|

Svar

på ”Ett bra första steg att avskaffa papperslösas förmåner”

Det är sorgligt att ta del av Mircea Nitescus (M) syn på papperslösa medmänniskor. Hans ord om att Sverige med hjälp av angiverilagar ska ”saneras” ifrån det skuggsamhälle där dessa människor befinner sig leder tankarna till helt andra tider och system. Vi vet ju alla hur det såg ut i öststaterna under den tid då grannar och medarbetare angav varandra till säkerhetspolisen.

Därför är det inte heller konstigt att motståndet emot regeringens utredning om en angiverilag är så kompakt. Högljudda protester har hörts ifrån personal, fackförbund och politiska partier, men även ifrån kommuner och regioner. Exempelvis har alliansledda Region Halland sagt ifrån om att vårdpersonal måste undantas.

ANNONS

Nitescu menar att personal redan idag måste kontakta andra myndigheter i speciella situationer och visst är det så. Om ett barn misstänks fara illa ska det naturligtvis anmälas till socialtjänsten och om någon råkar ut för ett våldsbrott ska polisen kopplas in. Det är dock inte jämförbart med att anmäla personer på grund av att de saknar personnummer.

Tvärtom är det faktiskt fullt rimligt att barn får gå till skolan utan rädsla för att bli angivna av sina lärare och att gravida kvinnor får förlösas på BB utan rädsla att bli angivna av vårdpersonalen. Det handlar helt enkelt om mänskliga rättigheter. Att man saknar personnummer betyder inte att man slutar vara människa.

Självklart är det så att den som saknar uppehållstillstånd ska lämna landet, men det är migrationsverket och gränspolisen som har i uppgift att verkställa utvisningarna. Inte läraren, läkaren, sjuksköterskan, bibliotekarien, fritidsledaren eller socialsekreteraren.

Sedan den nya regeringen tillträdde förra hösten har både politiken och retoriken hårdnat i Sverige, men det betyder inte att alla människor i det här landet har hårdnat. Sällan har ett förslag väckt ett sådant ramaskri och så mycket motstånd som regeringens angiverilag. Paradigmskiftet till ett angiverisamhälle är uppenbarligen ingenting som folket vill ha.

Christofer Bergenblock (C)

ANNONS

riksdagsledamot, Halland

LÄS MER:Ett bra första steg att avskaffa papperslösas förmåner

ANNONS