Oklart vad ett brev betyder

Olika regler beroende på vem som skriver

ANNONS
LocationVarberg||

Jag har fått ett brev från Varbergs Sparbank. Först vill jag säga att Varbergs Sparbank gör mycket för det lokala föreningslivet och organisationer via sin stiftelse som frikostigt ger pengar till olika ändamål. Är själv engagerad i föreningar som mottagit pengar från Varbergs Sparbank och är tacksam över gåvan.

Åter till brevet. ”Med jämna mellanrum behöver vi stämma av med våra kunder hur läget är” står det. Efter alla år som kund i banken har jag inte hört något om hur läget är med mitt lilla företag. Sannolikt är det ointressant för banken med så litet engagemang som mitt. Verksamheten har upphört och kvar finns ett kvarglömt konto med några tior på. Nu har jag nu blivit uppmanad att fylla i fyra A4 sidor med diverse frågor om affärsrelationer m.m. Brevet avslutas med en uppmaning om att fyller jag inte i formuläret och skickar tillbaka det ” kan det i förlängningen innebära att banken behöver vidta ytterligare åtgärder. Låt oss inte hamna där” Låter som ett förtäckt hot. ”Ytterligare åtgärder – låt oss inte hamna där”. Kommer man att kasta ut mig som kund, neka mig lån i framtiden, spärra kort eller bank ID? Kommer män i svart kostym och svarta glasögon att knacka på för att ge en kort information om läget? Vad betyder det? En mäktig bank mot en liten enmansföretagare, vad har man att sätta emot? Inget.

ANNONS

Vi leker med tanken att jag författar ett brev till VD:n på Varbergs Sparbank med uppmaningen till Swedbank att sluta med att förmedla pengar från Ryska oligarker och avslutar brev med ” Slutar ni inte med det kan det i förlängningen leda till att jag och mina vänner kommer att vidta ytterligare åtgärder mot dig. Låt oss inte hamna där”. Samma formulering som banken använder skulle sannolikt leda till att jag blir föremål för SÄPO:s granskning och att ärendet hamnar i tingsrätten och slutligen kanske jag skulle bli dömd till lämpligt straff i straffskalan. Nu är det en mäktig bank som skriver brevet till en liten oansenlig kund, då gäller andra regler.

Kund

ANNONS