Bylinebild Jörgen Warborn
Bylinebild Jörgen Warborn Bild: Annika Karlbom

Jörgen Warborn, Europaparlamentariker (M): …Vi tänker inte ägna oss åt att brännmärka partier

I EU ligger fokus på att lösa riktiga problem, inte på löjliga vem-tar-vem diskussioner.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Sverige är ingen enpartistat där ett parti kan få helt som det vill. Man måste veta vad man vill och kunna samarbeta med andra partier för att få någonting gjort. Det gör man naturligtvis bäst med partier man står nära och delar grundinställning med. Men man ska aldrig stänga dörren för att göra upp med andra också. Om sakfrågan är viktig och vi tycker ganska lika, då kan Moderaterna samarbeta med alla partier.

De senaste årens politiska turbulens i Sverige har präglats av en helt annan inställning. Januariöverenskommelsen byggde inte på en gemensam vision för Sverige, utan enbart på viljan att utestänga SD. Så kan man inte bygga ett seriöst samarbete som håller i längden. Ett sunt politiskt styre som verkligen lever upp till medborgarnas förväntningar måste baseras på vilken politik man är för, inte på att isolera ett annat parti. Tid och kraft som läggs på politiskt spel och intriger är tid som inte kan läggas på att driva igenom viktiga politiska beslut. Det leder till handlingsförlamning.

ANNONS

Kontrasten blir stor varje vecka när jag reser till Bryssel. Man kan anklaga EU för mycket, men här står alltid sakfrågan i fokus och det vore helt främmande att jobba med sådana utfrysningsmetoder som vi ser i svensk politik. Vid förhandlingsbordet sitter alla partigrupper med och alla förslag tas på allvar. I lagstiftningen som jag leder förhandlingarna om sitter en portugisisk kommunist, en finsk centerpartist, en italiensk nationalist och alla däremellan. Vi stöter och blöter förslag och jobbar oss steg för steg fram till kompromisser som en majoritet kan ställa sig bakom. Demokrati på riktigt! Inga löjliga vem-tar-vem-diskussioner eller hårda anklagelser. Fokus på att lösa riktiga problem.

Jag önskar verkligen att svenska politiker kunde ta lärdom av det här. För sättet som Socialdemokraterna styr Sverige har skapat en känsla hos många av att sakpolitiken inte spelar någon roll. Står Socialdemokraterna verkligen för något längre? Precis allt verkar vara till salu - förutom deras egna maktpositioner. De satte till och med Sveriges Nato-ansökan på spel för att tillmötesgå en enskild vänstervilde. Fruktansvärt oseriöst.

Jag tror att den politiska turbulens vi har i Sverige undergräver medborgarnas förtroende för politiken. I längden är det riktigt farligt. Politik handlar om förtroende. Medborgarna måste kunna lita på att det är deras bästa vi har för ögonen och inte partiegoistisk taktik.

ANNONS

Moderaterna vill vinna regeringsmakten och leda de halländska kommunerna för att genomföra politiken vi tror på. Därför sträcker vi ut handen till alla partier som vill driva borgerlig politik. För oss är samhällsproblemen huvudmotståndaren - inte andra partier. Vi tänker inte ägna oss åt brännmärkning och isolering. Vi tänker prata med alla partier. Moderaterna kan samarbeta och leverera resultat. Vi tänker få ordning på Sverige.

Jörgen Warborn (M)

EU-parlamentariker

ANNONS