Fimpar är värsta skräpet
Fimpar är värsta skräpet Bild: Jari Välitalo

Maria Haldesten: Vem tar skräpnotan i Halland?

Bra att hålla koll. Men att mäta fimpar och plast bör inte kosta mer än det ger.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Att mäta fimpar kan förefalla vara en nästintill hopplös uppgift. Ändå måste Varberg, Falkenberg, liksom varje svensk kommun, försöka uppskatta av vikten av rökarnas efterlämningar.

Syftet är att, i enlighet med engångsplastdirektivet, följa upp fimparnas miljöskadliga påverkan. Den är, enligt Håll Sverige Rent, betydande. Fimpar är de vanligaste resterna på våra gator och torg.

Det är en sorglig påminnelse om att alltför många människor, trots risken för bötfällning, inte fattat att man inte släcker ciggen med foten. Särskilt som det nu alltså kan kosta skattepengar inte bara att städa upp dem – utan också att uppskatta dess mängd.

ANNONS

Tyvärr kan kommunerna inte räkna med någon återbäring baserad på vikten av fimparna. Däremot ska det sammantagna mätarbetet resultera i att kommunerna, i efterhand, får ersättning. Detta efter att Naturvårdsverket fördelat de produktavgifter som gäller för vissa engångsplaster.

Låter det byråkratiskt? Kanske till och med lite stökigt?

Det blir det. Men den kommun som får för sig att ducka riskerar att Naturvårdsverket kommer med vitesförlägganden.

Hur man ser på att exempelvis Hylte haft lite svårt att komma med exakta uppgifter återstår att se. Men visst överseende med nya regelverk vore rimligt.

Minst lika viktigt som allt vägande är dock att hela apparaten inte kostar mer än den smakar.

Att få bukt med det plastskräp som orsakar så mycket skada, och som även vi människor i slutändan riskerar att få i oss i form av mikroplaster, är angeläget. Det är exempelvis ett av skälen till att plastpåseskatt/förbud har införts i en rad EU-länder.

Systemet med att komma till rätta med nedskräpningen måste dock vara effektivt. Löper inte mätandet smidigt bör ansvarig myndighet hitta andra vägar till ökat producentansvar.

Lika viktigt är dock mer folkvett. Vårparty på stranden, eller konsert på torget, borde inte behöva sluta med ett berg av sopor på marken.

ANNONS

ANNONS