Katarina Erlingson: Vem är Falkenbergs matdagar till för?

Solen lyser över glada besökare på Falkenbergs Matdagar i helgen. Det finns mängder av lokalt producerad mat att smaka och köpa och evenemanget börjar bli en trevlig tradition på sensommaren. Men något skaver.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Det är ett relativt litet arrangemang. Matmarknaden håller till på Rådhustorget och redan före utsatt tid är många på plats för att köpa ost, grönsaker eller något annat gott till helgen. Längs Ågatan står ett antal tält där det erbjuds mat och dryck som man kan inta i det härliga vädret, precis bredvid Ätrans vatten. Fyra krogar är uppräknade som deltagare i Falkenbergs Matdagar.

Varför är det så pass få deltagande företag? Ska Falkenberg göra anspråk på att vara en aktiv matstad ger matdagarna ett futtigt intryck. Om man reser från grannkommunen eller längre bort ifrån riskerar man att bli besviken på arrangemangets storlek. Beror det relativa fåtalet företag på konflikten som kom till ytan i våras? Ralf Tebaay på Gudmundsgården var då kritisk och besviken på hur samarbetet i Falkenbergs skafferi - som ordnar matdagarna tillsammans med Destination Falkenberg - utvecklat sig, eller snarare inte utvecklats. Tunga aktörer, där Gudmundsgården är en, är inte längre med i Falkenbergs skafferi. Och därmed inte heller på matdagarna, eftersom det är ett krav att vara medlem i Falkenbergs Skafferi för att få vara med på matdagarna. Med undantag för Leif Mannerström då, men det beror snarast på att han huserar i Hwitans trädgård som kommunen inte råder över.

ANNONS

Eftersom evenemanget känns litet kan man undra vem det är till för, något som en av mataktörerna i kommunen retoriskt frågade sig. Är det enbart till för falkenbergarna är det kanske tillräckligt stort. Men om Falkenberg ska bli en matstad värd namnet krävs det mer av ett evenemang. Det krävs utveckling år från år, och matdagarna i år är ungefär lika stort (eller litet) som förra året. Men framför allt krävs ett strategiskt arbete med en helhetssyn. Falkenbergs matdagar kan inte vara en isolerad del, det måste vara en betydelsefull del av kommunens ambitioner att bli en känd matstad.

Mycorena, det innovativa företaget som producerar svampmycel i nya lokaler vid motorvägen, det borde förstås synas på matdagarna, liksom andra företag i matsektorn. För att inte tala om primärproducenterna, bönderna, som visserligen är med men kunde ha en mer framskjuten position i dubbel bemärkelse. Andra aktörer i hela Halland borde bjudas in, inte bara medlemmarna i Falkenbergs skafferi. Hushållningssällskapet, Hallands matgille med flera är några aktörer som borde vara självklara. Att bara ha en matmarknad och möjlighet att äta och dricka är definitivt inte tillräckligt. Om kommunen inte nöjer sig med att vara småtrivsamt för falkenbergarna? Det behöver i och för sig inte vara fel, men ambitionerna måste vara högre än så om målen ska nås.

ANNONS
ANNONS