Varför provocerar Maud och Annie så många?

Är det för att de är kvinnor och inte ber om ursäkt för att de tar plats?

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Är det för att de kommer från Sveriges landsbygd och talar uttalad dialekt?

Ja, förlåt dumma frågor men vad är egentligen anledningen till att så mycket kraft lagts och läggs på att misskreditera Centerpartiets två senaste ordföranden: Maud Olofsson och Annie Lööf?

Inte av partiet ska sägas. Båda hade/har ett helgjutet förtroende hos väljare och medlemmar. Det är de som röstar på andra partier som ibland är orimligt fixerade vid Centerpartiet och dess partiledare. Det som återkommer i ”kritiken” mot både Maud och Annie är att de skulle vara inkompetenta och maktgalna.

Sedan valet har det återkommande talats om den stora besvikelsen inom Centerpartiet och hur medlemmar och sympatisörer vänder partiet och partiledaren ryggen.

ANNONS

Det är helt enkelt inte sant.

Självklart finns det de som tycker att man borde ha gjort annorlunda men stödet har inte svajat, tvärtom har de flesta som röstat på partiet uttryckt stöd för att man står fast vid det man lovade innan valet.

Det som drastiskt dalat är allmänhetens förtroende för Annie Lööf som partiledare. Vad som är hönan och vad som är ägget i denna utveckling kan man fundera över.

Självklart får andra ha synpunkter på Centerpartiets val men om man vill ha inflytande över dessa val krävs nog en röst eller ett medlemskap.

Röstar man på andra partier får man använda sin röst att påverka dessa, inte ett parti man vare sig sympatiserar med eller röstar på.

Och varför lägga så mycket kraft på att kritisera en partiledare för ett parti man inte sympatiserar med? Det är väl bara att konstatera att man har ett bättre alternativ och vara nöjd med det? Eller, kan det vara så att det finns taktik och partistrategier med i spelet?

Centerpartiet med Annie Lööf i spetsen är det parti som utan att darra på manschetten stått stadigt fast vid sin position i det tydliga och avgörande vägval Sverige har stått inför sedan valet i september förra året.

ANNONS

Ska nationalistiska och främlingsfientliga krafter släppas in i stugvärmen eller ska gränsen mot dem hållas intakt? Centerpartiet vill hålla denna gräns, det mesta av annan politik kommer efter detta.

Socialdemokraterna har inte alls haft samma tydlighet utan deras högsta prioritering verkar vara att Socialdemokraterna ska inneha regeringsmakten, allt annat därefter. Moderaterna och Kristdemokraterna rider på värdeord som ”ordning och reda” och ”ansvar” men talar väldigt tyst om att denna ordning ska upprätthållas med hjälp av Sverigedemokraterna och vad det kommer att kräva i utbyte.

Miljöpartiet verkar helt ha loggat ut.

Liberalerna är än så länge på samma sida som Centerpartiet.

Många svenskar vill ha ordning och reda och att politikerna tar ansvar.

Men den ordning och reda som Sverigedemokraterna strävar efter – och som är hela grunden till att partiet inte bör ges inflytande – är en sorts ordning som få efterfrågar.

Eva Bofride

Centerpressens Nyhetsbyrå

ANNONS