VARBERG 20230717AIK-klacken fans med bengaler / pyroteknik under måndagens fotbollsmatch i allsvenskan mellan Varbergs BoIS FC och AIK på Påskbergsvallen.Foto: Adam Ihse / TT / kod 9200
VARBERG 20230717AIK-klacken fans med bengaler / pyroteknik under måndagens fotbollsmatch i allsvenskan mellan Varbergs BoIS FC och AIK på Påskbergsvallen.Foto: Adam Ihse / TT / kod 9200 Bild: Adam Ihse/TT

Maria Haldesten: Varför inte låta en schäfer chefa inför match?

En hund upp i skrevet kan kanske göra susen?

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Brukar de smuggla i kalsongerna?!

Jag häpnar. Men kreativitet hos de inbitna gnagarna är tydligen i nivå med knarksmugglarnas.

Därför tar det inte många sekunder innan färgad rök sprids över Påskbergsvallen.

Arenan är dock förberedd. Bortalagets mest hårdföra svans, de som sportar nakna bringor och klappar takten lika smattrande som flamencodansörer, får stå på en särskild läktare vid sidan av. Och på löparbanan framför står spyspännerna redo, förlåt sandspännerna. För att minska risken för att bengalerna bränner hål i den röda gummibeläggningen.

Ingen räknar med att lagen respekteras. Och i samtalet inför matchen får ordningsvakter rådet att undvika att stå mitt framför värstingläktaren. "För att inte provocera".

ANNONS

Dessutom kan ju även stadiga väktare skadas om horden löper amok. Skandalscenerna från Tele2 arena i våras är ett av många sorgliga exempel.

På Påskbergsvallen blir det dock varken stormningsförsök eller mer eldande. Sannolikt för att matchen går AIK:s väg. Flocken övergår till skränande.

"Ut med packet" vrålas det när någon av AIK-spelarna tycks ha fallit (eller tacklats?) omkull lite extra illa.

Ramlas gör det dock mest hela tiden. Plötsligt ligger ännu en spelare och kurar ihop sig i en liten boll. Ibland tycks de snubbla till av egen maskin. Ibland är det fulspel. Som när en av Varbergs finaste får smaka på gräset efter en regelrätt knuff, trots att bollen är en bra bit bort.

Den mest uppseendeväckande luftfärden står dock Rui Modesto för. Varbergs Bois målvakt slänger sig efter bollen och sen kommer krocken. På bildserien som TT:s fotograf visar efteråt ser AIK-spelaren ut att göra en handvolt.

Det är den sortens dramatik som fångar novisens öga. Följaktligen är det Vinicius tuffa skada som bekymrar mig mest under presskonferensen efter matchen.

Jag är ju inte där för att recensera spelet. Jag ska observera helheten. För att sport och politik hänger ihop.

Arenafeber blev ett begrepp – eftersom kommun efter kommun lade enorma summor på sådana byggen. För stunden är det dock en annan feber som sprider sig - huligansimen. Den gör fotbollen svindyr för skattebetalarna.

ANNONS

Cirka 50 stycken poliser är hitkommenderade, berättar en representant för Varbergs Bois. Och då är det inte ens en högriskmatch.

– Nu kör en piketbuss bakom gnagetläktaren, säger Viktoria Struxsjö och pekar mot skogen.

Uppenbarligen var det läge för inspektionsvarv mot matchslut – för att markera mot stökpellar.

Nu vann bortalaget och Varberg kunde dra en lättnadens suck. Men att någon ska behöva känna så, på grund av sjuk läktarkultur, är sorgligt.

Det ligger en attityd av "jaja, så är det bara" över rummet. Det, liksom det faktum att många lag daltar med fansen, gör att problemet växer. I söndags i Borås spårade även Elfborgs "Guliganer" ur.

Uppenbarligen funkar inte säkerhetskontrollerna före match. Så varför inte kalla in specialexpertisen? Risken att få en sniffande hund upp i skrevet kan kanske avskräcka fler.

VARBERG 20230717AIKs Rui Manuel Muati Modesto flyger över Varbergs målvakt David Olsson under måndagens fotbollsmatch i allsvenskan mellan Varbergs BoIS FC och AIK på Påskbergsvallen.Foto: Adam Ihse / TT / kod 9200
VARBERG 20230717AIKs Rui Manuel Muati Modesto flyger över Varbergs målvakt David Olsson under måndagens fotbollsmatch i allsvenskan mellan Varbergs BoIS FC och AIK på Påskbergsvallen.Foto: Adam Ihse / TT / kod 9200 Bild: Adam Ihse/TT

ANNONS