Maria Haldesten: Varbergs fästning het i riksdagsdebatt

Hittills har Hallandsbänkens ledamöter talat för döva öron - men förfallet i Stockholm kan ändra på den saken.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Förr slogs man från fästningen. Nu slåss man för fästningen. Det är minst lika angeläget. Hoten är många. Men blir det mer än högljutt vevande?

Det senare återstår att se - trots ett brinnande engagemang från Hallandsbänken. Att de fyra riksdagsledamöterna från Varberg anser att förfallet förpliktigar är dock uppenbart. De har lyft frågan om fästningens räddning i interpellationer, motion och debatt.

Men talar de för döva öron? Uteblivna resultat väcker berättigad oro.

Redan i vårvintras drabbade Christofer Bergenblock (C) samman med ansvarig minister Niklas Wykman (M) i en interpellationsdebatt. Bergenblock frågande vasst om vi är sämre än för hundra år sedan - då liknande underhållsbehov togs på stort allvar.

ANNONS

Finansmarknadsminister Niklas Wykman tvådde sina händer. Han återupprepade vad han också skrivit i skriftliga svar till Rönn (L), Dibrani (S), Hellsborn (SD) och Bergenblock - nämligen att ansvaret ytterst inte är hans eller riksdagens.

– Riksdagen ger inte prioriteringsorder - Statens fastighetsverk ska sköta sitt ansvarsområde med de pengar de blivit tilldelade, förklarade Wykman torrt.

Men den ursäkten föll delvis när kända kulturfastigheter i huvudstaden började falla samman - och regeringen visade ett helt annat engagemang för både byggnader och verksamheter. Plötsligt skulle gällande hyresmodeller ses över.

Att hitta andra modeller för att stärka underhållsfinansiering av fastigheter som inte är renodlade "bidragsfastigheter" - likt Varbergs fästning med museet - är ett av de förslag som Hallandspolitikerna lyft.

Att utreda nya fastighetsmodeller som ger mer för pengarna - och se över effektiviteten och leveransen hos Statens fastighetsverk, föreslås i en motion av Christofer Bergenblock.

Cecilia Rönn (L) hoppas på något liknande - och är dessutom nöjd över att ha fått gehör i det egna partiet för förslag om ökade anslag till Statens Fastighetsverk.

En intern partiseger kan dock, tyvärr, väga lätt när det gäller att övertyga finansdepartementet. Men kanske kan de halländska riksdagsledamöternas gemensamma styrka övertyga. I synnerhet som det bör vara svårt för regeringen att motivera varför bara kulturarv i Stockholm ska åka gräddfil.

ANNONS

ANNONS